Facebook noscript imageLarmet: Socialtjänsten har svårt att rekrytera personal
Nyheter
Larmet: Socialtjänsten har svårt att rekrytera personal
Statsminister Ulf Kristersson (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) under ett besök på socialtjänsten Lövgärdet i Angered. Foto: Adam Ihse/TT
Statsminister Ulf Kristersson (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) under ett besök på socialtjänsten Lövgärdet i Angered. Foto: Adam Ihse/TT

En färsk rapport visar att 77 procent av socialcheferna i landets kommuner har svårt med sin personalförsörjning. Förra året låg siffran på 63 procent. Och det ansträngda läget får konsekvenser.

– Detta i en tid då kriminaliteten sjunker allt lägre ned i åldrarna och alla aktörer ropar på att socialtjänsten ska jobba mer förebyggande, säger Veronica Magnusson, ordförande för Vision.

77 procent av socialcheferna i landets kommuner har svårt med sin personalförsörjning. Det visar en ny socialchefsrapport från fackförbundet Vision som utförs på årlig basis. Förra året låg motsvarande siffra på 63 procent.

Undersökningen visar att det både är svårt att behålla och rekrytera ny personal. Siffran på 77 procent är den högsta noteringen sedan 2015 då Vision började ställa frågan i sina undersökningar.

Drygt 90 procent tror dessutom att det kommer att bli ännu svårare att rekrytera de närmaste tre åren.

Bulletin har tidigare rapporterat om att situationen för landets socialsekreterare är mycket ansträngd och att personal utsätts för hat och hot. Det framgick bland annat i en intervju med Christina Kiernan, samordnare på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), som Bulletin genomförde i våras.

Skjuta till medel

Nu vill Veronica Magnusson, ordförande för fackförbundet Vision, att regeringen skjuter till mer pengar för att lindra krisen inom socialtjänsten.

– För att åtgärda den allvarliga kris som socialtjänsten befinner sig i krävs att regeringen går in med kraftfulla statsbidrag. Lika viktigt är att det lokala arbetsmiljöarbetet stärks samt att socialtjänsten får mandat och lagstöd att arbeta förebyggande, säger Veronica Magnusson.

I undersökningen uppger dessutom 18 procent av cheferna att kommunerna ofta behöver anställa personal med otillräcklig kompetens för att fylla luckorna. Rapporten visar även att omkring hälften, 53 procent, uppgett att man, på grund av för lite resurser, har mycket eller ganska svårt att ge den hjälp och det stöd som en individ har behov av.

”Det framkommer en tydlig bild av att det förebyggande arbetet riskerar att bortprioriteras och få försämrad kvalitet, vilket kan leda till att medborgare i behov av stöd och hjälp inte får den hjälp de har behov av”, står det i rapporten.

Socialchefer från 158 kommuner besvarade Visions undersökning.

Läs även: Regeringen vill förändra a-kassan – ska baseras på inkomst

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu