Facebook noscript imageLåt äldre få dricka läsk om de vill – stoppa byråkratiskt förmynderi
Carolin Dahlman
Krönikörer
Låt äldre få dricka läsk om de vill – stoppa byråkratiskt förmynderi
Låt äldre få dricka läsk om de vill – stoppa byråkratiskt förmynderi

I Gislaved tyckte kostchefen på äldreboendet att läsken skulle bort. ”Den tillför ingen kvalitet för våra äldre”, sa hon. Men vad som ger en människa kvalitet är ju individuellt och inget någon kommunal byråkrat ska besluta om. Låt folk njuta som de vill – utan kommunalt översitteri! 

KRÖNIKA. Till och med Anders Lindberg, politisk chefredaktör för röda Aftonbladet, reagerade negativt. På Twitter skrev han: ”Vad är det för vansinnig idé att äldre människor blir omyndiga och inte ska få dricka läsk för att någon tomte på kommunkansliet bestämt det?” (24/4). 

Som liberal klappade jag ivrigt i händerna och delade hans upprördhet. Självklart ska man respektera vuxna människor som bor på våra äldreboenden. Om de vill dricka sockerdricka är det väl för sjutton upp till dem! 

Kostchefen Eva Kullenberg menade att läsken inte tillför någon kvalitet, att sockret kunde konkurrera ut maten. Dessutom skulle fest och vardag skiljas åt, så läsk skulle enbart serveras på storhelger från 1 maj. 

Men suck. Zzzzzz.

Är man pensionär och skröplig kan väl varje dag få vara en lördag eller söndag? Den som bara har några år kvar att leva och vill vara hög på socker sina sista dagar borde väl själv få bestämma över det. Frossa på. Heja. Njut av det som ger dig njutning! 

Var går annars gränsen för vad byråkrater ska besluta om? Ska pensionärerna enbart få grönkål och ingefärashots? Ska de nekas gräddsås och vaniljsås till äppelkakan också? Småkakor kan innehålla transfetter – inte bra! Och hur är det med kaffe; är det verkligen nyttigt eller borde de serveras pepparmyntste i stället? 

Kullenberg sa till Värnamo Nyheter: "Man kan också jobba mycket med mellanmålen, där man kan använda mycket som är lika gott som kaffebrödet". 

Frukt är också godis. Så hej clementin och hej då mazarin.

Kostchefens inställning skavde, men ännu sjukare blev det när handlaren Kim Lindström skänkte 480 liter läsk till två äldreboenden och Gislaveds kommun då körde alltihop till tippen (Aftonbladet 24/4). 

Till tippen!!! 

Hellre än att de äldre skulle få sig lite trocadero skulle gåvan från en generös medborgare alltså kasseras. Kullenberg sa till radion att liknande påhitt bara skulle bli en kostnad för kommunen – som tänkte fortsätta slänga sådana. 

Oginheten. Illviljan. Översitteriet. 

En centerpartist i kommunfullmäktige höll med kostchefen och menade att saft som serverades ändå var bättre för den innehöll ett litet bär också (!!!) (Värnamo nyheter 23/4).

Kommunstyrelsens ordförande, Carina Johansson (C) stoppar nu tack och lov eländet. ”Självklart ska våra äldre kunna välja att dricka läsk om de vill det. De är vuxna människor som själva måste få avgöra vad de dricker till maten”, skrev hon i ett mail till Aftonbladet (25/4).

Ja, våra äldreboenden är ju faktiskt finansierade av de människor som bor där, som betalat skatt för att kunna få trygghet på gamla dagar. Valfriheten ska vara så stor som möjligt. Kanske går gränsen vid att servera tequila till frukost – i varje fall om det betalas via skatten – men i det offentliga ska vi vara öppna, toleranta och service minded. 

Socialchef Malin Johansson i Gislaved förklarade att läsken behövde slängas eftersom den kunde ”vara förorenad på något sätt”.

Det enda som känns förgiftat är attityden gentemot fullvuxna människor. Låt oss hoppas att andra kommuners prussiluskor drar lärdom av detta och visar de gamla respekt. 

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman 

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna. 

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.