God jul! För att följa upp en tradition delar vi i år ut julklappar till dem som, i alla fall på pappret, leder vårt land. Så här får ni politiker några gåvor.
David Lindén: Vår nytillträdda miljöminister Annika Strandhäll förtjänar självklart en traditionell leksaksångmaskin som går att köpa på Clas Ohlson. För många, inkluderat undertecknad, var en sådan ångmaskin av märket Wilesco, den första introduktionen i läran om energi och energipolitik. Tyvärr verkar Strandhäll ha missat just detta då hon inte kunde redogöra för antalet kärnreaktorer och, när hon var drottning på Twitter, menade att dramat Tjernobyl handlade om kärnkraft och inte det fallerande Sovjetsystemet. Men så blir det när man är ett barn av Tage Danielssons och Thorbjörn Fälldins irrationella kärnkraftskänsla.
God jul, Strandhäll, hoppas du får lite ledigt och kan plugga in hur en ångmaskin fungerar. Förhoppningsvis blir det en lärdomsresa med resultatet att vi får lite vettigare miljöpolitik än när Miljöpartiet satt på ministertaburetterna. Troligtvis blir det inte så men skam den som inte är optimist även i dessa kalla tider.
Per Gudmundson: Miljöpartisten Daniel Helldén har varit Stockholms trafikborgarråd sedan 2014. Som sådant har han förvandlat gatunätet till lika delar cirkus och hinderbana.
Kronan på verket har varit hans hantering av elsparkcyklarna. De första åren påstod han att staden inget kunde göra, varpå trottoarerna översvämmades. Det ligger i dag runt 23 000 hyrsparkar utslängda på gatorna. Inför det stundande valet har han försökt påskina att han vill åtgärda eländet, först med avgifter för trottoarhyra och sedan med begränsningar av antalet uthyrare. Men eftersom sparkarna ännu står kvar kan man anta att han inte menar vad han säger.
Till valet har Helldén förvisso lovat att sluta, men innan det är för sent vill jag att vi i julklapp ger honom vad han förtjänar: sparken.
Mats Skogkär: Och det hände sig vid den tiden att det från statsminister Magdalena Andersson (S) utgick ett påbud om att varje sten skulle vändas för att bryta segregationen och knäcka gängen.
Detta efter att Socialdemokraterna suttit i regeringsställning – med Andersson själv som finansminister – i sju och ett halvt år. Att det då fortfarande återstår så många stenar att vända, så mycket segregation att bryta och så många gäng att knäcka kan för den oinvigde framstå som något av en gåta.
Men emellanåt är inte bara Guds utan även politikens vägar outgrundliga.
Kanske har lämpliga redskap saknats? Därför får Magdalena Andersson en par hårda klappar av farbror tomten: snigeldynamit och ett rejält järnspett. Så kan hon i alla fall knäcka stenarna. Innan hon vänder dem.
Dan Korn: Januarinumret för 2022 av tidningen ”Svenska öden & äventyr” finns redan i handeln och jag vill gärna ge Annie Lööf ett exemplar av denna publikation, som marknadsförs som ”84 sidor spännande läsning”. Där kan man läsa om att det betyder otur att se en svart katt gå över vägen, om tiden då Vilda Västern var ständigt återkommande i tv, en intervju med Thore Skogmans dotter, men framför allt en artikel om Gustav II Adolf, ”Lejonet från Norden”, där det faktiskt står att krigarkungen var född 1594!
I ”Alla mot alla” svarade Lööf nyligen att Gustav II Adolf var född 1807. En olycka händer så lätt och kungens födelseårtal är väl inte allom bekant, men att inte veta att han dog 1632 är för en svensk politiker ungefär som om Joe Biden inte skulle veta att den amerikanska självständighetsdeklarationen var 1776, eller som om Emmanuel Macron inte skulle veta att den franska revolutionen ägde rum 1789. I de flesta länder skulle en sådan okunskap leda till omedelbar avgång. I Sverige står allmänbildning och historiekunskaper inte lika högt i kurs, men en lättsmält snabbutbildning om en viktig epok i Sveriges historia vill jag alltså ge Annie Lööf i form av en tidning.
Per Gudmundson
David Lindén
Mats Skogkär
Dan Korn