Tidigare har cirka 80 procent av alla mordfall klarats upp, nu ligger snittet på under 25 procent, berättar kriminologen och författaren Leif GW Persson. När valet närmar sig har flera av riksdagspartierna just brott och kriminalitet som högt uppsatt fråga, men förändring ser det inte ut att bli oavsett regeringsskifte, säger GW.
Under de sju månader som passerat 2022 har Sverige haft 45 skjutningar med dödlig utgång, berättar kriminologen och författaren Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.
– Det blir stadigt sämre och dödskjutningarna har ökat markant under året. Som mest en treårsperiod i snitt under åren innan så ligger de på mellan 40 och 44 (skjutningar, reds anm.), men nu har man efter sju månader passerat 45 skjutningar med dödlig utgång. Nästan en i veckan på sju månader utdraget på helår.
Skulle trenden som pågår just nu hålla i sig kommer Sverige, räknat på helår, att ha fått se cirka 60 till 70 dödskjutningar. En ökning på cirka 50 procent, enligt GW.
Kritisk mot polisledningen
Trots polisiära insatser och löften om förändring anser GW Persson att polisen konstant ligger i bakkant. Utredningarna kring skjutningar är resurskrävande och innebär att arbetet med att genomföra spaningar och att förebygga att brott inträffar får ta konsekvenserna.
– Man ligger i bakkant av dem man bekämpar. Det skiljer ut oss från andra länder inom EU där man inte alls har den här problematiken. Vi har lika höga dödstal i sådana sammanhang som man har i ett fåtal städer på USA:s östkust, det är nytt och mycket illa.
Kriminologen menar även att problematiken till viss del ligger i polisledningen, en grupp människor han gärna skulle byta ut om han hade mandat.
– Problemet är att vi har en höggradigt inkompetent polisledning.
Drivas på samma spår
Inte heller partierna, som i de flesta fall värderar frågan högt, ser ut att kunna bidra till förändring.
– Alla partier, oavsett vilken kant man befinner sig på, med undantag för Vänsterpartiet och Miljöpartiet som tycker att man ska dra ner på det här utan att motivera varför. Alla andra har det överst på sin politiska agenda, men de säger samma saker.
Den senaste opinionsundersökningen från Demoskop visar att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tillsammans bildar en majoritet. GW Persson tror dock att det inte spelar någon större roll vilket block som har regeringsmakten:
– Anta att det sker ett skifte efter valet så kommer det här att drivas på samma spår som det redan färdas på. Det kommer inte att leda till några särskilda resultat.
Läs även: Högervind bland unga har gjort kärnkraften attraktiv på nytt