När blev det hippt att inte veta saker? Är det en trend? Ja, i alla fall när man studerar SVT:s stjärnjournalists Instagramkonto.
Psaltaren 51 handlar om att kung David gått in till Batseba, som är kvinnan han åtrår, och psalmens femte vers inleds med: ”Jag vet att jag har brutit”. Så börjar också denna text: Förlåt för ”jag vet att jag har brutit” mot regeln att inte grotta ner sig i en offentlig persons Instagramkonto. På många sätt är sociala medier bra och de går att likna vid matvanor. Alla har dem och de är i de flesta fall endast intressanta för den närmsta kretsen. I mina egna kanaler försöker jag vara personlig men aldrig privat.
Under helgernas spilltid blev jag sittande vid SVT-journalisten Carina Bergfeldts Instagram. Hon var en av de första journalisterna på Utøya, sedan USA-korrespondent och har därefter gjort kometkarriär inom Public Service. Förutom hennes temporära svacka då hon bröt mot regeln om opartiskhet och drog i gång en Afghanistaninsamling. Om det sistnämnda kan man tycka vad man vill men hennes Instagramkonto är fascinerande. Hon har 177 000 följare och kanske betraktar hon det som en privat kanal i stil med journalistkollegan Alexandra Pascalidou.
Läs även: In i dimman med Pascalidou
Om det tillhört en ledarskribent eller krönikör hade kontot inte skilt sig mycket från andra. Det är pyntat med bilder på familjen, jobb och den allmänna kändisfaktorn. Vi har för länge sedan övergivit målsättningen att Public Service-journalister ska framhäva sitt arbete och inte ta ställning. Det är ”old news” och ”varje like är bra för varumärket”. Likaså verkar de flesta ha övergivit riktlinjen om att man ska vara försiktig med att lägga upp bilder på sina minderåriga barn för de är ju också en del i varumärket. Lite cyniskt skulle man kunna säga att vi alla har blivit amerikaner.
Det som gjorde Bergfeldts Instagram roligt att läsa är självupptagenheten. Hon har minsann inte tid med familjen för hon har en ”talkshow att sköta”. Om en man instagramat likt Bergfeldt hade myriader av krönikörer ondgjort sig, men nu är hon kvinna mitt i karriären. I krig, kärlek och könslojalitet är allt tillåtet. Men på många sätt är detta inte relevant. Däremot var det en Instagrampost som verkligen var intressant men som tyvärr senare försvann.
Läs även: Bergfeldt begränsas: ”Har betett sig olämpligt”
Vi får veta att hon minsann haft skiftjobb, (i allt mellan gatukök till journalistik?), arbetat röda dagar, (vem har inte det?), och varit mammaledig. Tydligen har hon först nu lärt sig att Trettondagen är en röd dag och detta genererar så många frågor:
När blev det inne att skylta med okunskap? När blev det inne att skylta med att man har haft jobbiga arbetstider? Borde det inte ligga i varje journalists dna att ta reda på saker man inte vet?
Kanske låter det cyniskt men det troliga är att detta är framtiden för offentliga personer. Men att kokettera med okunskap är en av de äldsta härskarteknikerna i boken. ”Jag vet inte vem X eller vad Y är”, har människor sagt i alla tider. Förhoppningsvis har hennes ”talkshow” researchers, men det är svårt att åstadkomma mirakel med programledare som inte ids att googla röda dagar.