Facebook noscript imageLindén: Den glömda historien som äntligen återberättas
Kultur
Lindén: Den glömda historien som äntligen återberättas
Gustav Vasa i Mora. Foto: WikiCommons/ Public Domain
Gustav Vasa i Mora. Foto: WikiCommons/ Public Domain

Äntligen en nyupplaga av det som med jämna mellanrum berättas: Sveriges historia. Nu är det inte Villius och Häger eller Maja Hagerman, men ändå människor som faktiskt vill folkbilda. Ett sällsynt släkte i den tid vi lever i.

Som inbiten historiker är en av mina favoriter på SVT-play Tusenårsresan, den eminenta satsning som Maja Hagerman drog i gång. Men innan dess hade vi Hans Villius och Olle Häger för att inte nämna Herman Lindqvists Hermans historia. Det vore att hitta på att inte säga att den som är född på 1980-talet och blev historieintresserad inte njöt av Herman Lindqvist eller ”Herman” som han generellt sett kallas. Populärhistoria är ofta inkörsporten till den akademiska disciplinen.

Häromdagen deltog jag i en SVT-inspelning för en ny version av Tusenårsresan och det var på många sätt en ren glädje. Först och främst var det befriande att SVT faktiskt är intresserat av det förflutna och likaså var det kul att diskutera med en intelligent researcher. Det är inte ofta så men det händer att intelligenta människor vill ta ett helhetsgrepp och berätta tusen år av vad som faktiskt hände.

När det kommer till den svenska historien är det alltid en form av frågeställning som lite tillspetsat kan sammanfattas med att vissa hävdar att vi inte har en historia och andra att vi har jättemycket historia och att det sistnämnda är det enda som spelar roll. Självklart är så inte fallet. Vår gemensamma historia spelar roll, men det är inte hela bilden av det som formade Sverige. Men utan att förstå historien förstår man heller inte Sverige.

Jag blev inbjuden att diskutera upplösningen av Kalmarunionen eftersom jag tidigare skrivit om just detta. Det var otroligt intressant. Speciellt att få diskutera den excentriske, karismatiske och fantastiske Linköpingsbiskopen Hemming Gadh som avrättades i samband med Stockholms blodbad 1520. Gadh var Gustav Vasas mentor och utan honom hade vi inte fått renässansen i Sverige. På många sätt var han den som tog Machiavellis tankesätt till vårt land och gjorde därmed Sverige lite mer europeiskt.

Utan Hemming Gadh hade vi helt enkelt varit ett provinsiellt halv-vikingatida-land som inte hade några band till kontinenten. Men han tog in det europeiska tankegodset och kärleken till kontinenten. Smaka bara på det faktum att han faktiskt svor på italienska i sina brev och klagar över att det inte fanns gott vin när han belägrade Kalmar slott.

Det var därför som det var roligt att snacka om Hemming Gadh. Även i SVT. För han bidrog till att forma individen Gustav Eriksson Vasa och oavsett vad vi gör är vi helt enkelt alla barn av mannen som fick dalkarlarna att resa sig och slänga ut dansken.

Tack, SVT!

Läs även: I sällskap av en kändis

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu