Facebook noscript imageLindén: Det går att illustrera historia
Kultur
Lindén: Det går att illustrera historia
Otroligt rolig guidning. Foto: David Lindén.
Otroligt rolig guidning. Foto: David Lindén.

Falu gruvas nya visning inför höstlovet visar att alla kan engageras, skriver David Lindén.

Snart är det höstlov och det betyder människor som vill besöka museer. Falu gruva provade idag sin nya visning och undertecknad fick agera försöksdjur. Det är sällan som man har blivit så glad för det gick superbra. Att på cirka en timme berätta 1 000 år av svensk industrihistoria är i sig i ett mästerverk. En sotig dräng inleder det hela, en kvinna som tar sin mans plats som gruvarbetare fortsätter och det hela kulminerar när en markscheider – ungefär kartmätare – illustrerar den utveckling vi inledde med upplysningen.

Det är bra historia och likaledes bra underhållning. Frågan som infinner sig är därför varför ingen inom media, speciellt SVT vågar göra likadant när vi närmar oss höstlovet. Kanske är svaret helt och hållet rädsla. I Sverige blir det nästan alltid pajigt, eller till och med fånigt när vi ägnar oss åt att levnadegöra historien. Tänk exempelvis på Snapphanarna på 1990-talet, Tre solar inom samma årtionde eller när SVT gestaltade drottning Kristina som en lesbisk söderböna. Det blir på många sätt fel. Men dessa fel indviks när museer runtom i landet faktiskt vågar fånga barns och vuxnas inlevelseförmåga för att åstadkomma någonting stort. En sådan institution är Falu gruva.

På många sätt var det en fröjd att vara en ”försökskanin” inför deras nya guidning. Att gå ner och följa historiens lopp. Inte bara för att det var historia utan för att de faktiskt vågade tänka så. Att se historien och berätta om hur det faktiskt låg till. Ibland saltat med skrönor, men de sa också att detta var skrönor. En berättarkonst som går tillbaka till både Peder Svart och Grimberg. Man skäms inte för sitt historiska arv utan betonar att detta ska man vara stolt över.

En näsvis person skulle säga att det finns många anledningar till att vara skeptisk till en sådan visning. Det är inte up to date forskningsrön etcetera, men det tror jag inte är pudelns kärna. Istället kretsar det kring att man vågar berätta och att man genom en god berättarkonst bildar en grogrund för nästa generations historieintresserade. Något som enkom är att applådera.

Så har ni tid sväng förbi Falun och begrunda hur man levnadegör den svenska historien.

Läs även: Regalskeppet Äpplet berättar om Sverige

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu