Facebook noscript imageLindén: Gör nu något vettigt av priset, Zara Larsson
Kultur
Lindén: Gör nu något vettigt av priset, Zara Larsson
Grattis, Zara Larsson. Foto: Helle Arensbak/Scanpix/TT
Grattis, Zara Larsson. Foto: Helle Arensbak/Scanpix/TT

Den svenska sångerskan som fått priset ”Årets svensk i världen” har en unik position. Hon kan göra skillnad och det är också något som hon bör göra, skriver David Lindén.

Zara Larsson har fått utmärkelsen ”Årets svensk i världen”, som delas ut av organisationen Svenskar i världen sedan 1988. Rent spontant är det bara att gratulera och att påpeka att utmärkelsen på ett sätt är välförtjänt. Sångerskan är en världsstjärna som nått mer än en miljard lyssningar på Spotify. Hon är efter den tragiskt avlidne Avicii arvtagaren till det svenska musikundret, vars grund lades av Abba, aktuella i dagarna, och Roxette.

Kort sagt: ett varmt grattis!

Men sedan infinner sig tanken: Vad ska en sådan stor stjärna göra med utmärkelsen? Förutom artistgärningen var en av motiveringarna nämligen att Larsson fått priset därför att hon visade ”kurage i viktiga frågor” och på den här nivån träder min inre gossen Ruda fram. Är det verkligen kurage att twittra att man står upp för aborträtten när man befinner sig i en varm studio i Los Angeles? Är det kurage att ogilla Sverigedemokrater? Är det kurage att i Sverige säga att man tar avstånd från sexuella övergrepp? Det tycker jag faktiskt inte.

En annan sak som inte kan ignoreras är det faktum att Larssons ”kurage” inte alltid varit det mest modiga. Exempelvis var hon länge postergirl för det kinesiska mobilmärket Huawei. Med sloganen ”make that money girl” skulle alla medvetna människor skaffa en kinesisk mobiltelefon, som är en förlängd arm till den kinesiska staten. Om man mentalt tror på marknaden är den första instinkten att självklart inte ha åsikter. Zara Larsson är dock en artist som gärna kritiserar ”kapitalismen” och när hon väl konfronterades framstod hon mest som en ovetande tjugoåring. Hon visste helt enkelt inte vad Huawei var och betonade att hon inte tyckte att Kina var ”en snäll regim”.

Sedermera meddelade Larsson att hon ville donera pengarna hon hade tjänat i samarbetet med kinesiska Huawei till en organisation som arbetade för mänskliga rättigheter. En helt vettig synpunkt, men det tråkiga är att ingenting har offentliggjorts när det gäller just detta. Därför infinner sig en stilla undran om vad som hände med pengarna? Tillsammans med en idé: Nu har Zara Larsson fått en välförtjänt utmärkelse och hon kan därför med rätta kapitalisera på vad hon lovade.

Varför inte ge pengarna till Ukrainas armé?

Varför inte pro bono uppträda i Ukraina när säkerhetsläget tillåter detta?

Varför inte även klargöra att hon bojkottar Ryssland?

Dessa tre frågor handlar så klart om det ”kurage” som Svenskar i världen tycker att hon har. Själv hoppas jag att hon har det. För det får inte bara vara ett faktum att ”make that money girl” är bärande om man på riktigt vill stå upp för mänskliga rättigheter.

Läs vidare: The Little Black Boy till ”anpassad skola”

Grattis fröken Larsson, visa nu kurage!

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu