Facebook noscript imageLindén: Handstilen kommer att bli framtidens klassmarkör
Kultur
Lindén: Handstilen kommer att bli framtidens klassmarkör
Vacker handstil. Foto: Wikipedia
Vacker handstil. Foto: Wikipedia

Att traggla skönskrivning eller skrivstil handlar om betydligt mer än att kunna skriva vackra tackkort, skriver David Lindén.

Människan är en kroppslig varelse, i det att vi med våra armar och ben kan göra sådant som andra däggdjur inte bemästrar. Som exempelvis tummen, som är ett fenomenalt exempel på evolution. På ett personligt plan brukar jag skoja om att katter är på god väg att ta över världen och anledningen till att de fullt ut inte har lyckats är bristen på just tummar. Våra händer är till för att användas och gör vi det ökar förmågan att ta in ny information. Taktil inlärning kallas det inom pedagogiken.

Det är också därför som fler borde engagera sig i den diskussion som tidigare Bulletinmedarbetaren Paulina Neuding initierade i Svenska Dagbladet. Hon lyfte förtjänstfullt perspektivet att barn som får öva sig i skönskrivning, allmänt kallad skrivstil, tenderar att lättare ta till sig kunskap. Om handen får arbeta arbetar hjärnan också bättre vilket de flesta som någon gång har tagit anteckningar märker. Kanske det inte handlar om att lära sig kalligrafi utan om att lära sig skriva så att andra människor ser vad du skriver. Det kommer att hjälpa inte bara i skolan utan också med enkla livsuppgifter som att snabbt kunna ta anteckningar, plita ned stödord eller en shoppinglista. Prova exempelvis att skriva på en Iphone i snöstorm eller om det är för varmt. Anteckningsböcker besegrar dessa alla dagar i veckan för att använda ett slitet uttryck.

Invändningarna mot Neuding har i princip kretsat kring att handstilsövningar skulle vara obsolet och att hon inte förstod digitaliseringens förtjänster. Många tröttsamma argument tröskades om i debatten vilket just kan sammanfattas i hyllandet av digitalisering. Det är ett så pass sönderdebatterat ämne att till och med undertecknad, som inte är särskilt gammal, tycker att det börjar bli tjatigt. Men den kan i princip avfärdas med att allt inte går att lösa med datorer och att om en person tillfullo ska kunna omfamna internet måste den ha kunskaperna att göra detta. Dessutom kan det tilläggas att lärare har varnat för att elever inte ens kan använda datorer fullt ut. De vet exempelvis inte hur man skriver och sparar ett vanligt Worddokument, fast de kan använda Tiktok.

Allt detta skulle kunna åtgärdas om man återigen börjar fokusera på just skrivning. Man kan kalla det för vad man vill: Skönskrivning, skrivstil eller helt enkelt handstilsövningar. Målet kanske inte är att alla ska lära sig skriva kalligrafi, men att man i alla fall ska lära sig skriva på den nivån att andra människor kan läsa det som skrivs. Därefter kan individuella handstilar utvecklas och det kan till och med bli en ful handstil eller lika obegripligt som en läkares. Huvudsaken är dock att man har lärt sig något från början eftersom det är basen för att ta till sig ytterligare information.

Läs även: Kleopatra är mer än Netflix

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu