Facebook noscript imageLindén: I slasket fostras kreativa tankar
Kultur
Lindén: I slasket fostras kreativa tankar
Gustav III mördades i mars. Foto: Wikipedia
Gustav III mördades i mars. Foto: Wikipedia

Månaden mars har sedan romarna aldrig varit intressant men tänkvärd, skriver David Lindén.

Dagens datum 1792 sköts Gustav III vid en maskeradbal på Operan i Stockholm. Det är väl ungefär det mest intressanta som har hänt i månaden mars, eller om man även ska ta med mordet på Julius Caesar, men han dog igår enligt den officiella kalendern. Likt William Shakespeare skulle jag kunna skalda ”Be aware of the ides of March” (pjäsen med namnet Julius Ceasar) men det handlar inte om detta utan om något betydligt mer intressant. Månaden mars är en så kallad mellanmånad. Det händer egentligen ingenting förutom ett och annat mord på tyranner, och om någon Gustavian läser detta så var det menat som ett skämt. Mars är tågstationen mellan februari då man fortfarande har vinter och april då man kan skönja våren eller i alla fall sköna maj och Valborg. Det är helt enkelt tråkigt men ändå en viktig månad.

För oss som tillbringat större delen av våra liv söder om Mälaren skulle man kunna säga att det är årets tråkigaste månad. Här är det inte så vanligt med magiska vårvinterdagar när snön gnistrar i solen, men skaren fortfarande håller. Nej i södra Sverige är det inga snötäckta vinterbackar och inget vackert vårväder. Det är mellantinget, men samtidigt en månad då man kan fostra och skapa kreativa tankar. Otaliga är mina bekanta som har läst en ny bok, påbörjat renovering eller planerat inför semestern just i månaden mars. Det behöver inte handla om storslagna projekt utan mer om vi ska renovera sommarstugan, eller för den delen köpa en ny duk till köksbordet. Trots allt ska man betänka att den också för med sig ljuset. Det är trots allt inte beckmörkt när man kommer hem från jobbet och detta i sig kan skapa kreativa tankar.

Själv har jag fått några av mina mest kreativa och galnaste idéer just i månaden mars. Som när jag ville debutera om en bok om otur i den svenska historien med arbetsnamnet ”Hoppsan – en bok om otur i svensk historia”. Det blev en lödig synopsis och till och med ett möte med ett förlag. Men jag stupade på målsnöret och felet var helt och hållet mitt eget. Ibland blir inte tonåringar duktiga författare och jag är på många sätt inte Per Wästberg som debuterade som läroverkspojke. Det gick däremot bättre sedan och således kan man skoja om att månaden mars ändå hade en kärna av någon form av intellektuell kreativitet.

Orsakerna till detta kan de lärde diskutera, men frågar man undertecknad är nog svaret att det handlar om detta sagda ljus. Det är helt enkelt längre dagar och då kan man unna sig att tänka. Mörkret gör en deprimerad men solstrålar piggar upp och det är därför som jag ändå gillar mars. Du vågar helt inse att det finns en morgondag, fatta pennan till pappret eller skriva på datorn. Att vakna när det är ljust samt att gå och lägga sig när det är ljust är helt enkelt en ynnest, även i de delar av landet där snön ofta har smält bort sedan länge när månaden börjar Fast två av historiens statsmän mördades denna månad kan man helt enkelt inte undgå att gilla månaden mars.

Läs även: Länge leve pigga seniorer

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu