En julsaga berättar precis om det vi alla behöver veta, skriver David Lindén.
Vad är egentligen julen? Kanske skulle man kunna säga att det handlar om omtanke. Vi firar inte bara en snickarson utan även att vi bryr oss om varandra. När man inser att julen är större än klappar, det perfekta hemmet eller för den delen 73 sorters sill. Denna tanke är också gammal. Att vi försöker vara runt krubban och nära och kära. Samtidigt är det ett band till dem som kommit före oss. Många i vårt land firar självvalt, eller inte, ensamjular, men man vill ändå ha lite julmat. Om det så bara är en sillbit och en liten knäckebrödssmörgås med julskinka och ett stänk av senap. Det handlar kort och gott om en gemenskap även om man själv inte sitter i samma rum.
Den person som vi kan skylla för att beskriva detta är den brittiske författaren Charles Dickens (1812–1870) hans mest berömda bok En julsaga har filmatiserats otaliga gånger. Anledningen är att den helt enkelt är lysande. Hur snåljåpen Eebenezer Scrooge får lära sig vad som är viktigt under nästkommande dagar kan ingen efterapa. Det är vackert, andligt och rent av religiöst: God vilja till alla människor därute, som lille Tim profetiskt skaldar i slutet.
Utan Dickens hade vi helt enkelt inte haft en riktigt bra jul eller hade vi det? Kanske är svaret. Människor tenderar den här tiden på året att försöka hjälpa varandra och se till dem som är ensamma. I Nordeuropa brukar det skojas om att det handlar om klimatet, men det kan också gälla ren medmänsklighet. Om man ser någon som är ensam eller ledsen försöker man i alla fall att hjälpa till. Men vad kan man då säga om Dickens?
Han förändrade hela den brittiska litteraturen och det bottnar i hans sätt att kunna berätta. Det är därför En julsaga är given för den som vill förstå vårt moderna förhållande till julen. Utan Dickens hade vi haft en annan berättelse men nu valde vi honom. Detta på grund av den litterära förmågan som hade renderat otaliga Nobelpris om han fortfarande hade levt. Sammanfattningsvis skulle man kunna man kunna påstå att En julsaga för Europa och USA kan rivalisera med en annan berättelse. Denna om snickarsonen från Nasaret. Men det är en helt annan historia.
Charles Dickens, En julsaga, har getts ut av det svenska förlaget Modernista
Läs även: Hakkorset är tyvärr nära besläktat med halvmånen
Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.
Kan nås på david@bulletin.nu