Facebook noscript imageLindén: Jerry Springer var mer än skrik
Kultur
Lindén: Jerry Springer var mer än skrik
Jerry Springer. Foto: Justin Hoch (CC BY 2.0)
Jerry Springer. Foto: Justin Hoch (CC BY 2.0)

Det var en demokratisk gärning att involvera publiken, skriver David Lindén.

En gång i tiden var tv civiliserat. Det bestod av välklädda herrar som Walter Cronkite och makthavare som artigt fick svara på frågor. Precis som i vårt land där det mest kontroversiella kunde hända var att de tre O:na artigt ställde Tage Erlander mot väggen. Men sedan inträffade revolutionen: tv blev arg, elak och vulgär, tyckte dess belackare. Alternativt blev det roligt, underhållande och demokratiskt. Kreti och pleti kunde delta och därför blev det spännande.

Den som personifierade detta var den amerikanske pratshowvärden Jerry Springer, som nu är död. Men det går att ha en diskussion om han personifierade detta eller inte. Tidigare tillhörande det Demokratiska partiet i USA valde han efter en skandal att sadla om till journalist. Han var demokrat med stort D och ledde under hela 27 år The Jerry Springer Show, vilken även undertecknad har tittat på. Roligt, skrikigt, gapigt och synnerligen demokratiskt. Men självklart går det att diskutera för- och nackdelar med formatet.

Själv har jag valt att betrakta det som en form av tidvatten. Det går helt enkelt inte att bortse från att medier måste anpassa sig och tilltala sina läsare. Samtidigt som man har ett bildande uppdrag. I båda aspekterna var Springer en mästare: Ena dagen kunde han prata trams och den andra diskutera för- och nackdelarna med den amerikanska konstitutionen. Sådant kräver träning och skicklighet. Att både vara cirkusledare och folkbildare är ett signum för en bra föredragshållare eller för den delen ”talkshowhost” som man säger på andra sidan Atlanten.

Kanske beror det på hans judiska arv. Han var trots allt född i London som barn till flyktingar från Nazityskland och växte upp i ett USA där man behövde slänga käft. Att freda sig med munlädret var lika viktigt som att kunna freda sig med nävarna. Om han hade kommit till Sverige istället för USA hade man nog kallat honom ”ekvilibristiskt uppkäftig” eller något liknande. Från en tidig ålder visste han vilka ord som satt och var de bet.

Numera är hans talkshowformat etablerat över hela världen. Även i det lilla och avlånga Sverige. Vi var för övrigt bland de första med TV3:s Diskutabelt som leddes av Robert Aschberg. Vissa tyckte det var skit-tv men jag själv vill jämföra med arbetarrörelsens folkbildning under det tidiga 1900-talet. När helt vanliga människor får säga sin mening kan det helt enkelt bli oputsat. Men det måste få sägas och Springer trots all sin kontroversiella aura brann för just detta. Att fråga någon och sedan utvärdera personens svar. I detta finns på många sätt hans storhet och därför ska han vila i frid. Dessutom hade han älskat om någon hade haft en stark invändning mot denna text.

Jerry Springer, 1944–2023, Tv-personlighet och demokrat.

Läs även: Varning för fredshetsare

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu