Facebook noscript imageLindén: Kanalisera din inre Bockstensman!
Kultur
Lindén: Kanalisera din inre Bockstensman!
En gåta från medeltiden. Foto: Niklas Larsson/TT
En gåta från medeltiden. Foto: Niklas Larsson/TT

Konspirationsteorier är roligast när de är harmlösa, skriver David Lindén.

Var det egentligen inte så att Olof Palme arrangerade sin död och att världen styrs av rymdödlor? Frågor som dessa ska jag villigt erkänna är något av mitt eget ”guilty pleasure”, som engelsmännen säger. Jag älskar att skratta åt diverse knallkorkar. Men det finns ännu roligare sådana som handlar om svensk historia. Anledningen till att detta ämne behandlas är att jag just nu befinner i Varberg. En vacker stad i Halland som är väl värd ett besök. Varbergs fästning har dessutom spelat en central roll i relationen mellan Sverige och Danmark och innehåller dessutom ett intressant museum med ett rent världshistoriskt unikt fynd.

År 1936 hittades ett lik från 1300-talet i Bockstens mosse i Halland. Det var en man i medelåldern som med största sannolikhet blivit mördad då kroppen var genomstungen av tre pålar. Pålningen var en säkerhetsåtgärd vilket skulle förhindra att han gick igen. Men mosslik har hittats förut. Vad som däremot var unikt var att detta inte var ett människooffer från folkvandrings- eller forntiden utan just att det var medeltida. Samt att kläderna var välbevarade. Det är nämligen den enda helt bevarade medeltida mansdräkten som finns i Europa och redan på 1930-talet ställdes han ut på dåvarande Varbergs museum.

Tack vare modern teknik har man konstaterat att han dog under andra halvan av 1300-talet och att han troligtvis hade blont hår och blåa ögon. Vetenskapen kan vara riktigt ljuv när den också möjliggör historien. Men vem var han egentligen?

Om det detta tvistar inte de lärde. Det som går att läsa ut av klädedräkten och kroppsbyggnaden var att han tillhörde någon form av medelklass. Troligtvis en skatteuppbördsman som i det oroliga medeltida Halland blev offer för uppretade bönder vilka ville göra processen kort med maktens förlängda arm. Därefter skulle man snabbt och effektivt dölja det begångna brottet. Detta är vad vi vet men alla kan inte vara nöjda.

Min favorit är en så kallad ”amatörhistoriker” som med liv och lust under flera årtionden har ägnat sig åt Bockstensmannen. Han menade först att liket i mossen skulle ha varit domprosten Simon Gudmundi som dog 1491. Detta baserat på att det skulle funnits en miniatyrvapensköld som medvetet hade förstörts av museipersonal på 1930-talet. Invändningen är att det troligtvis var en nagel och att det inte riktigt går att basera en hel teori på ett suddigt svartvitt fotografi. Men denne passionerade amatörforskare nöjde sig inte där. Han visste också vem som skulle legat bakom mordet.

Läs även: Den horribelt höglärde från Hossmo

Det skulle ha varit den stormige biskopen Hemming Gadh som tidigare har behandlats på denna sida. Men nu råkar den moderna vetenskapen ha slagit fast att det hade varit hundra år för sent. Därför ändrade vår amatör sin teori och menar att mannen i mossen hette Sasser Clementii och dog på 1200-talet och återigen baserade han på fotografiet. När personalen på Hallands kulturhistoriska museum fick frågan om mannen bakom teorierna om Bockstensmannen suckade de och sa:

– Vi är lite trötta på honom.

Fullt förståeligt. Men jag kan ändå inte låta bli att fnissa lite. Konspirationsteorier är roliga när de fullständigt harmlösa. Ett besök på museet och en titt på Bockstensmannen rekommenderas.

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu