Ny dokumentär visar den svenska IT-bubblans bestående inverkan på Sverige. Teknologin behövde komma ikapp idéerna.
”Man är aldrig så bra som folk säger, men inte heller lika dålig”, säger Framfabgrundaren Jonas Birgersson i ”IT-bubblan som aldrig sprack”, som är en ytterst sevärd dokumentär om 1990-talets svenska internetföretagare. Förvisso fanns det många charlataner, likt Johan Staël von Holstein, som under senare tid granskats av BBC för att han i Afrika bedrev pyramidspelsliknande företag. Dessutom var det fest - och slöseritjockt, som Boo.com vilket resulterade i en av världens dyraste konkurser någonsin. Men ingen kan förneka att Sverige var ett IT-framgångsland och detta har skapat bestående positiva effekter.
Läs även: Svenske finansprofilen pekas ut i pyramidspel
För den som gillar nutidshistoria är dokumentären en ren fest. Allt är där - von Holstein som bedriver missionerande i skinnjacka, Birgersson som har shorts på sig i ett möte i Vita Huset och Carl Bildts snudd på maniska veckobrevsskrivande. Sverige insåg tidigt vikten av infrastruktur, likt bredbandsutbyggnad, och även andra konkreta politiska åtgärder som att avskaffa förmånsbeskattningen för arbetsdatorer vilket bidrog till att vi blev ett av de mest IT-intensiva nationerna i världen. Om man har läst ekonomisk historia är det en tidlös lektion att varje nation som investerar i infrastruktur långsiktigt kommer att bli belönad, förtjänstfullt formulerat av Alexander Bard som även han medverkar i programmet.
Självklart hade inte entreprenörerna helt rätt. Kraschen 2001 är en av de svåraste börskriserna Sverige har gått igenom och några härliga grodor finns med, som att Jonas Birgersson vid ett tillfälle hävdar att industrisamhället är dött. Men den grundläggande tanken att internet skulle förändra världen fick de rätt i. Tekniken var dock inte färdigutvecklad och ett typexempel torde vara utskällda Boo.com, som skulle sälja kläder över internet. Idag anses det vara självklart. Likaså finns det ett utmärkt exempel på företaget som hånades för att de skulle sälja hundmat online. Även det är en självklarhet idag.
Lärdomarna som kan dras från IT-bubblan som aldrig sprack är att man ska akta sig för hyper, för dessa resulterar alltid i en kris. Dessutom får några personer upprättelse, som dåvarande socialdemokratiska kommunikationsministern Ines Uusman. Hon blev mycket utskälld för att hon skulle sagt att internet var en fluga, men det gjorde hon inte utan hon sa att ingen riktigt visste hur utvecklingen skulle bli i framtiden. Synnerligen ärligt för att komma från en politiker.
Läs även: Gamla mormor utbildar maskinförare
En ofta upprepad anekdot om den kinesiske kommunistdiktatorn Mao Zedong, alternativt hans premiärminister Zhou Enlai, beskriver hur en av dem skulle ha fått frågan om konsekvenserna av den franska revolutionen 1789. Ordförande Mao, eller Zhou Enlai, hade då sagt något i stil med att det är för tidigt att svara på frågan. Nu tyder allt på att det är en skröna, men likafullt är svaret fyndigt. Det går dessutom att använda för att summera IT-bubblan, som ju slutade i en börskrasch med att ett antal hundratusen småsparare som förlorade sina surt förvärvade slantar.
Det är för tidigt att svara på frågan vilka konsekvenser bubblan fick. Men inverkan hade den och se gärna dokumentären.