Hela fyrtiofem år sedan den svenska premiären, skriver Johanna Nybelius Lindén.
Den 16 december 1977 hade en ganska liten och obskyr science fiction-film premiär i Sverige, ett antal månader efter att filmen hade haft premiär i USA. Det var en film med även en för tiden ganska låg budget, efter att ha överskridit originalbudgeten slutade kostnaderna på ungefär tio miljoner dollar. Handlingen var enkel och följde egentligen en av de mest grundläggande formlerna för att skapa en hjältehistoria. Det är historien om den unge pojken som kastas ut i ett äventyr, ledd av en äldre vis man, på vägen räddar han prinsessan och lyckas i sista akten förgöra det onda imperiet. Filmen hette Stjärnornas krig, och när den gick upp på bio var det nog få som trodde att den var starten på ett regelrätt medieimperium, som Disney betalade över fyra miljarder dollar för när skaparen George Lucas sålde det 2012.
När Stjärnornas krig gick upp på bioduken var science fiction en genre som inte hade någon plats hos de stora produktionsbolagen. Det var en anledning till att George Lucas kunde förhandla fram att han inte fick någon ersättning, däremot full kontroll över rättigheterna kring allt som rörde filmerna. Han fick också full kontroll över skapandet av sin film, inte minst specialeffekterna. När biopubliken bänkade sig fick de också en filmsom inte liknade något de hade sett förut. Det var lasersvärd och inte minst rymdskepp som duellerade i den mörka världsrymden, något som mer påminde om hjältefilmer från andra världskriget än ”Rymdinvasion i Lappland”. Idag har filmen redigerats och specialeffekterna har putsats ytterligare, inte minst när filmen släpptes på bio igen 1997, men för den som kan få tag på ursprungsversionen så håller effekterna förvånande väl.
Idag är Star Wars-världen en nästan oöverskådlig labyrint av elva filmer, ett antal tv-serier, otaliga böcker, serietidningar och spel. Även den som är totalt ointresserad av film känner antagligen till Darth Vader, och kan felaktigt citera honom även om han aldrig säger ”Luke, I am your father”. Det nyaste tillskottet i Star Wars-floran är tv-serien Andor, som har hyllats som en av årets bästa tv-serier i USA. I den serien är Darth Vader långt borta, men det själsdödande imperiet stryper alltmer tillvaron för de vanliga människorna som bor i den fjärran galax där allt utspelar sig, och frågan är vad en vanlig människa kan göra i kampen mot tyranni och ondska?
Nåja, ibland är det skönt att bara gå tillbaka dit där allting började. Att sätta på högsta volymen och när John Williams ikoniska filmmusik dånar fram är det bara att låta sig svepas bort till en värld där bondpojkar kan bli hjältar, prinsessorna tar befälet, rymdskeppen flyger och där ondskan alltid besegras till slut.
Läs även: Trollflöjten klingar vidare
Johanna Nybelius Lindén är museipedagog vid Falu gruva och driver Sveriges mest lästa 1500-talsblogg.