Facebook noscript imageLindén: Sjungom studentens multikulturella dar?
Kultur
Lindén: Sjungom studentens multikulturella dar?
En flagga som bör inspirera till lojalitet. Foto: Richard Leonard (Wiikipedia)
En flagga som bör inspirera till lojalitet. Foto: Richard Leonard (Wiikipedia)

Det är bara larvigt att kräva att du har en kultur, men tyvärr finns det poänger, skriver David Lindén.

”Sjungom studentens lyckliga dar, låtom oss fröjdas i ungdoms vår.” Sångarprinsen Gustafs odödliga ord är på varje människas läppar den här tiden på året. Det är underbart att vara student och ta sina första stapplande, glädjande och roliga steg ut i vuxenlivet. Studenten ska vara och är den svenska nationens främsta högtid då den tillhör oss alla. Men på senare tid har det infunnit sig vissa problem som gör att detta så att säga sönderpartas och detta till leda. Det betyder dock inte att dessa problem har någon form av bäring.

Till att börja med kan man alltid fundera på vad olika nationaliteter på studenten symboliserar. Om du har flytt från ett land bör du nog inte vilja komma tillbaka till det landet. Men samtidigt handlar det om att du flydde från vidriga människor och inte det landet. Att man i diasporan kan dikta om att man längtar tillbaka till de somaliska bergen är precis att jämföra med att jänkare i Boston tog in irländsk folkmusik i USA. För att inte tala om att det baltiska kulturlivet i Sverige på grund av deras flykt i slutet av 1940-talet. Men det är inte heller hela bilden.

Dagens andra generationen svenskar har på många sätt inte den lojaliteten som gårdagens hade. Somalia, Afghanistan och Syrien har en mycket starkare samhörighet om man jämför med balterna. På många sätt är det därför människor reagerar. Att skrika ”fuck Sverige” skulle ingen från Estland ha gjort då de skulle sagt ”tack Sverige” på sina studentplakat. Likaledes skulle man kunna reflektera kring det faktum att ha studentplakat med den svenska flaggan. Det är ingenting som undertecknad skulle ha haft och det visar hur det svenska samhället har förändrats i grunden.

Vad är lojalitet? Det var en fråga Karl XI ställde sig och han konkluderade att den som är lojal är den svensk som tjänar under vår flagga. Med andra ord den som inte prioriterar någonting annat än den svenska nationen. Vi har sett bevis på medlemmar i vårt nationella parlament som inte gör detta och vi bör helt enkelt våga diskutera den frågan. Det handlar dock inte om att du har olika flaggor när du springer ut, undertecknad hade också en indisk flagga på mina födelsedagskalas. Däremot bör vi alltid fundera på vad vi har för lojaliteter.

Tyvärr. Det är en slutsats eftersom man inte tidigare hade behövt bry sig om dessa frågor.

Läs även: Konsten att vara göteborgare

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu