Facebook noscript imageLindén: Underskatta inte den inhemska turismen
Kultur
Lindén: Underskatta inte den inhemska turismen
Berget Städjan. Foto: NH20501 (CC BY 3.0)
Berget Städjan. Foto: NH20501 (CC BY 3.0)

Låt pandemins Sverigesemestrar blir ett stående inslag, skriver David Lindén.

Den här texten skrivs i Fjätervålen norr om Idre. Idre har idag tre skidanläggningar med varierande pister och är en ort som mycket väl kan konkurrera med Åre när det gäller kvalitet för dem som gillar att åka skidor. Den har precis som sin betydligt mer kända konkurrent börjat blomma upp under den tiden på året man inte kan tillbringa i spåret. Fjällen har helt enkelt blivit populära, och inte bara för passionerade skid- och vandringsnördar utan också för helt vanliga människor som är intresserade av naturen. Självklart går sådana trender i vågor, som exempelvis under 1980-talet då ett stort antal svenskar ville lära sig att åka skidor eftersom det rådde Stenmarkfeber, något som filmen Sällskapsresan II skildrar på ett otroligt träffande sätt. I Sverige poppade det upp småskaliga skidanläggningar, men helst av allt skulle man åka till kontinenten och inte stanna hemma i tråkiga Sverige. Denna gång är det därför annorlunda.

Anledningen till att Sverigesemestrar eller ”Swemester”, om man vill vara fånig, blivit populära handlar om pandemin. När man inte fick flyga så var man tvungen att semestra hemma eller tvungen och tvungen. Sverige är på många sätt ett otroligt vackert land med en natur som inte kan mäta sig med många andra länder. Detta kan ett otal tyskar och holländare vittna om. Tyskarnas framfart är dessutom så pass berömd att älgskyltar i Småland frekvent stjäls till den grad att länsstyrelsen gått ut och uttryckligen sagt att det är ett brott att skruva ner dem. Visserligen kan vi himla med ögonen om detta men betänk varje svensk som plockat ner en ”varning för krokodilerna”-skylt i Florida eller Australien. Alternativt stulit en Christiania-skylt i Köpenhamn.

Sverige som turistmål är vida känt för dem som bor utanför landet. Men den inhemska turismen har ibland gått i träda och nu har den fått ett uppsving. Detta beror delvis på att vi under två år knappt fick flyga men det handlar också om det enträgna arbete som Svenska Turistföreningen bedrivit. Föreningen bildades 1885 och har bland annat haft Dag Hammarskjöld och Oscar II som prominenta gynnare och fokus handlade just om att man skulle marknadsföra Sverige för den breda allmänheten. Fjällen var ett givet mål och kung Oscars vistelse i Åre bidrog till att göra orten till det vattenhål för den svenska societeten som den fortfarande är.

Nu har fjällvärlden fått en nytändning för turistande svenskar och förhoppningen är att utvecklingen står sig. Det handlar inte bara om natursköna upplevelser utan också om att de kronor och ören konsumenterna betalar bidrar till att göra bygden levande. Hela Sverige lever tack vare turismen och det är betydligt billigare att besöka exempelvis Fjätervålen än att åka till Frankrike eller Österrike. Dessutom kan våra egna fjäll med god marginal mäta sig med Alperna när det kommer till naturupplevelser.

Man får inte heller missa att få en glimt av berget Städjan som 1600-talsvetenskapsmannen Olof Rudbeck hävdade var högst i världen och gudarnas boning. Berget bidrog även till att inspirera Richard Dybeck till ”Du gamla du fria”. Men det är så att säga en helt annan historia.

Ut och res i sommar, och gör det i Sverige.

Läs även: Fjället visar det vackra Sverige

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu