Facebook noscript imageLindén: Vår första förortsroman
Kultur
Lindén: Vår första förortsroman
PC Jersild. Foto: 	Staffan Löwstedt/SvD/TT
PC Jersild. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Berättelsen om Reine som skippar barnkolonin bildade skola, skriver David Lindén.

P.C. Jersild är en författare som idag främst är känd som samhällsdebattör och inte en oäven sådan. Läkaren från Katrineholm som debatterade ovanligt sent är på många sätt en av våra främsta författare. Han lyckas kombinera det stora med det lilla och det djupa med det lättsinniga. Tänk bara på hans roman De ondas kloster från 2003 vilken mycket väl kunde ha filmatiserats som ett suggestivt historiskt drama om 1200-talets och nutidens Stockholm. Men han borde mest vara känd för Barnens ö vilken gavs ut 1976 och bildade skola för både ungdoms – och förortsskildringar ända in i vår tid.

I korthet ska 11-årige Reine spendera sommaren på en barnkoloni då hans mamma jobbar på annan ort. Men han struntar i det och fördriver tiden med att olika öden och äventyr i Stockholms förorter. Asfaltsdjungeln innehåller sina frestelser, men den är långt ifrån dagens kriminalitet och gängskjutningar. Snarare handlar det om att växa upp och att den begynnande puberteten förändrar en gammal pojke till en ung man. Jersild var redan för nästan femtio år sedan en fulländad stilist och han skriver flyhänt och samtidigt insiktsfullt. Troligtvis beror det på den form av människokännedom som en god läkare utvecklar. Han kan exempelvis jämföras med psykiatrikern Åsa Nilsonne som även hon skriver läsvärd skönlitteratur.

Barnens ö är på samma gång en äventyrsroman som det är en analys av mänsklig utveckling. Jersild barnperspektiv är dessutom så pass starkt att han mycket väl kan jämföras med Astrid Lindgren. Hans litterära förmåga att verkligen se världen med 11-årige Reines ögon bidrar till att berättelsen blir djupt medryckande. I våra tider med ständigt litterärt återbruk skulle man även mycket väl kunna göra en nyversion av filmen från 1980. Men det är ett sidospår.

Boken kan varmt rekommenderas som present till den som har en blivande tonåring i närheten alternativt till den som vill återuppleva hur det var att vara ung och sökande. Det är en form av fulländad tidsmaskin mellan två pärmar och den har ett språk fulländat med 1970-talets förortstugg. Inte att undra på Jonas Hassen Khemiri som 2003 debuterade med romanen Ett öga rött har sagt sig vara influerad av Jersild. Men då handlar det om förorten i tappning av idag.

Idag är Jersild 88 år och har med rätta trappat ned på sin enorma arbetstakt. Det är välförtjänt då han har ett femtiotal böcker i bagaget och alla är synnerligen läsvärda. Men Barnens ö kan nästan kallas för den bästa och det är därför den borde återupptäckas även av nästa generation.

PC Jersilds Barnens ö kan köpas både som bok och ljudbok.

Läs även: Smärtsamt lysande porträtt av en rumlare

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu