Johan Staël von Holstein sålde in pyramidspel i Afrika, skriver David Lindén.
Brottslighet och lurendrejeri är underhållande som fiktion men tragiskt i verkliga livet. Under påsken påmindes jag om detta, då jag i mina föräldrars bokhylla hittade en av Åke Holmbergs (1907–1991) böcker om privatdetektiven Ture Sventon. Mannen som älskar temlor (semlor) och har ärkefienden Ville Vessla, en mästertjuv som har välputsade, spetsiga skor och kan försvinna när han vill.
I böckerna sammanfattas Sventons frustration över sin ärkefiende med den återkommande repliken: ”Ständigt denna Vessla”.
Ture Sventon är nästan lika underhållande som vuxen som han var för mig som barn, vilket visar på Holmbergs skicklighet. Som besattheten av semlor vilket uppenbarligen är Sventons svaghet eller ”comfort food” som man säger idag. Men roliga barnböcker var inte min enda upplevelse av brottslighet under påskhelgen. SvD:s podd Blenda har tidigare gjort en fenomenal dokumentär om influencern och lurendrejaren Pontus Rasmusson. Nu har de följt upp den med IT-ikonen och pyramidpengarna. Den handlar om bolaget Crowd1 som grundades av den svenske entreprenören Jonas Eric Werner och gick ut på man skulle skapa ett globalt säljbolag, där alla skulle få provision om de lyckades rekrytera fler säljare. Fråga mig inte hur själva idén skulle fungera för jag begriper helt enkelt inte hur de skulle sälja något eller vad de skulle sälja. Kort sagt ett klassiskt pyramidspel som lever på att alla hela tiden ska pumpa in pengar men inte få någonting tillbaka.
Företagets fokus var Afrika och som vd rekryterades Johan Staël von Holstein, och det är nu det blir intressant. von Holstein är inte vem som helst utan någon som i princip personifierar företagare utan verklighetsförankring. Mannen som under 1990-talet med Icon Medialab skulle sälja internet till hela världen och menade att man köper erfarenhet på diskett. Självförtroende har han aldrig saknat och när Icon visade sig värdelöst var felet journalisten Peter Kadhammars, som i en artikel skildrade von Holstein som den kejsare utan kläder han var. Därefter skulle han starta någon form av företagshubb som även det gick åt pipsvängen och även nya Facebook.
I Blendas dokumentär slår von Holstein ifrån sig allt ansvar och skyller på grundaren. Dessutom menar han sig aldrig ha varit vd för det bolaget utan för ett annat bolag som skulle ta över Crowd1. Kanske har han rätt men det framstår föga troligt att en så pass slipad krämare som von Holstein har låtit sig luras. Snarare att han visste att det var rätt att hoppa av i tid. Crowd1 utreds numera av ekobrottsmyndigheten och vi får se om det blir åtal eller inte. Men det tål att påpekas att Johan Staël von Holstein inte har gjort något olagligt. Däremot är det typiskt att just han skulle rekryteras till Crowd1.
Ständigt denne Johan Staël von Holstein, som Ture Sventon skulle sagt.
Läs även: Gustav Vasa lovade runt och höll tunt