Facebook noscript imageLindberg: Jorden anropar Morgan Johansson!
Mattias  Lindberg
Krönikörer
Lindberg: Jorden anropar Morgan Johansson!
Morgan Johansson Foto: Fredrik Sandberg/TT
Morgan Johansson Foto: Fredrik Sandberg/TT

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson tänkte verkligen “utanför boxen” i SVT:s Agenda häromkvällen. När gängkriminalitet debatterades påpekade han att män begår de flesta brotten och undrade om det verkligen var en naturlag att det måste vara så. Han skyllde gängvåldet på vad pojkarna lär sig i förskolan i dag. Hur är det med verklighetskontakten justitieministern?

SVT Agenda hade häromdagen ett specialprogram om gängvåldet. Programmet tog upp åtgärder mot de nu aktiva gängen, men även vad som går att göra i form av förebyggande åtgärder för att unga inte skulle dras in i kriminella gäng. I slutet av programmet nämndes hämndspiraler, machoattityder och destruktiva mansroller, som är drivande i gängmiljön.

Både Rasmus Ling, rättspolitisk talesperson för MP, och justitieminister Morgan Johansson började då prata om destruktiva mansnormer på förskolan. Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson och Sverigedemokraternas dito associerar däremot till patriarkal heders-, kränkthets- och klankultur som måste motarbetas.

Morgan Johansson fick specifikt frågan hur han ska kunna arbeta mot de destruktiva mansnormerna “i de här gängen”. Johansson svarade att man “måste börja från början”, redan i förskolan måste man kunna förmedla “en annan syn på vad manlighet är”. Dessutom vill han ta ett ännu “bredare” grepp och började tala om mäns överrepresentation för all grov brottslighet.

Han noterade att 95 procent av alla som sitter i fängelse är män. Johansson undrade om det är något slags naturlag. Han menade att vi måste ha en djupare diskussion om vad vi lär våra pojkar. Männen måste förändras.

Läs även: Dahlman: Snuthatarna föraktar demokratin och dig

Det är dags för jorden att anropa Morgan Johansson. I en global studie över mord fann man att det är män som begår 95 procent av dessa och är offer i cirka 79 procent av dessa. Man har hittat liknande siffror bland schimpanser. Hanar står för 92 procent av “morden” bland schimpanser, och i 73 procent av fallen är det också hanar som är offer. Att män är kraftigt överrepresenterade för våldsbrott gäller oavsett våldsnivån på samhället.

Att män begår en övervägande del av våldsbrotten i vårt samhälle är alltså inget som troligen kommer att förändras i en handvändning. Det är dessutom så att vårt moderna samhälle sedan en lång tid bejakar ideal av konfliktlösning som inte innehåller våld. Faktiskt är det så att vi redan lär ut till våra barn, både tjejer och killar, att inte tillgripa våld mot varandra i förskolan. Det kan jag som förälder intyga. Antivåldsarbetet i skolan och hemma är viktigt i syfte att över tid minska användningen av våld i samhället.

Men det är ohederligt att dra in förskolans arbete för en antivåldskultur i den diskussion om det eskalerande gängvåldet som vi har nu. Problemet är inte att förskollärarna börjat lära pojkarna att använda våld mot andra barn de senaste decennierna. Pedagogerna i skolan lär inte pojkarna att stå upp för sin heder genom att slåss.

DN gjorde nyligen en genomgång av skjutvapenvåldet sedan 2017. Man fann att “85 procent av de misstänkta gärningspersonerna är födda utomlands eller har minst en förälder som är det”. I en nylig studie av BRÅ visade man att risken för unga män att dö eller behöva sjukhusvård femdubblades under åren 1996–2015. Dessa siffror visar tillsammans att det grova gängvåldet är kopplat till migrationen, och faktiskt inte beror på något sviktande antivåldsarbete i våra förskolor.

Läs även: Strandhäll och Johansson (S) till attack på journalisten Lamotte

Vänsterns tendens att hela tiden skylla det ökande gängvåldet på bristande värdegrundsarbete i skolan hör samman med att man vill ta varje tillfälle i akt att dra in sin “progressiva” syn på genus i alla möjliga frågor. Dessutom vill de inte erkänna att det är deras egen politik i hjärtefrågan om hög migration från utvecklingsländer som orsakat utvecklingen.

Mattias Lindberg

Mattias Lindberg är krönikör i Bulletin. Han är utbildad civilingenjör i Teknisk Fysik, och arbetar som programmerare och leder en grupp programmerare i Stockholm. Lindberg är en borgerlig debattör som bland annat skrivit debattartiklar för Expressen Debatt och GP Debatt.