Den förestående nerläggningen av Cementas fabrik på Gotland kan få stora konsekvenser. Ett av de drabbade företagen är LKAB.
– Om vi inte kan hitta en ersättning så talar vi om produktionsneddragningar på mellan 50 och 80 procent, varnar LKAB:s kommunikationsdirektör Niklas Johansson.
LKAB använder bland annat cement för tillverka betong som skall förstärka gruvgångar och gruvschakt för att förhindra kollaps.
Hur kommer er produktion att påverkas om Cementas fabrik på Gotland stängs ner?
– Om vi inte kan hitta en ersättning så talar om vi om produktionsneddragningar på mellan 50 och 80 procent.
Vilka alternativ finns det till att köpa cement från Cementa?
– Det undersöker vi för fullt för närvarande. Vi ser det som svårt att hitta ersättning i tid i närområdet. Alla de eventuella lösningar vi undersöker skulle innebära väsentligt längre transporter med högre utsläpp och kostnader som följd, säger Niklas Johansson.
Läs även: Domstolsbeslut kan stoppa det mesta av svensk cementtillverkning: ”Krisläge”
Hur kommer personalen att påverkas?
– För närvarande är LKAB Kirunas största privata arbetsgivare. Ungefär 2 200 personer eller 17,5 procent av alla anställda i Kiruna är anställda av LKAB, visar statistik från 2019.
Om Cementas fabrik stängs ner, hur skulle det påverka era anställda?
– Det är inget vi har tittat på i dagsläget. Vi lägger nu all kraft på att hitta alternativ om så blir fallet. På något sätt så måste en lösning till, säger Niklas Johansson.
400 000 jobb hotas
I en konsekvensanalys som Svensk Betong och andra branschorganisationer lämnat in till regeringen förväntas det vara byggstopp i hela Sverige i november. De uppskattar även att investeringsbortfallet kommer att överstiga 20 miljarder kronor per månad och att upp mot 400 000 jobb hotas.