Facebook noscript imageLO:s nya splittring efter las – ”som storstrejken 1909”
Fokus
LO:s nya splittring efter las – ”som storstrejken 1909”
LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Foto: Anders Wiklund/TT.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Foto: Anders Wiklund/TT.

Fackförbunden IF Metall och Kommunal bröt mot LO:s stadgar när de anslöt sig till las-överenskommelsen utan att först hämta in yttrande från styrelsen, slog LO nyligen fast. Historikern och journalisten Lotta Gröning säger nu att splittringen inom organisationen är ”närmast katastrofal” och jämför den med storstrejken 1909. 

Det var i höstas som arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och PTK, som är en samverkansorganisation för fackförbund inom den privata tjänstemannasektorn, kom överens om en ny riktning för svensk arbetsrätt efter påtryckningar från politiken.  

Bakgrunden till överenskommelsen är den så kallade las-utredningen, eller Toijerutredningen, från i somras, som bland annat föreslog utökade undantag från turordningsreglerna. Enligt januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna skulle las-utredningens förslag om förändrad arbetsrätt bli lag – om inte arbetsmarknadens parter själva kom överens om egna reformer först. 

LO, som hade varit med i deförsta trepartsförhandlingarna om las, tackade i oktober nej till Svenskt Näringslivs och PTK:s uppgörelse, som de ansåg inte hade tillräckligt bra villkor för LO-medlemmarna. 

”Vore jag Stefan Löfven skulle jag vara ytterst oroad över att vara med och spräcka LO.”

I december valde dock de två LO-förbunden IF Metall och Kommunal, som tillsammans står för mer än hälften av alla LO-medlemmar, att ansluta sig till las-överenskommelsen. Det draget överraskade resterande tolv LO-förbund och i måndags kom LO fram till att Kommunal och IF Metall bröt mot stadgarna, eftersom förbunden inte hade inhämtat LO-styrelsens yttrande före besluten. 

– Det här är en allvarlig situation för LO, i närmaste katastrofal, säger historikern, journalisten och S-debattören Lotta Gröning till Bulletin och menar att situationen visar på en stor splittring mellan LO-förbunden.

”Håller på att krackelera”

Lotta Gröning säger att LO:s splittring i las-frågan även borde oroa Socialdemokraterna som parti.

– Det här kommer även att slå tillbaka på Socialdemokraterna. Det som alltid har gjort arbetarrörelsen, både S och LO, så stark är deras sammanhållning och starka organisation. LO-anslutna har alltid setts som S bästa valarbetare. Det kommer man inte se mycket av i nästa valrörelse.

Journalisten och debattören Lotta Gröning. Foto: Privat

S och LO hade sina guldår när kollektivanslutningen existerade, berättar Lotta Gröning. Fram till 1991 anslöts LO-förbundens medlemmar automatiskt till det socialdemokratiska partiet, oavsett om de ville det eller inte. På den tiden hade partiet en miljon medlemmar och kunde få hundra miljoner i stöd av LO, enligt Lotta Gröning.

– Men nu håller allting på att krackelera. Dels är partiet och LO inte alls lika samkörda som de var tidigare – allt fler medlemmar röstar på andra partier – dels har regeringen valt att föra vad LO anser vara borgerlig politik. Vore jag Stefan Löfven skulle jag vara ytterst oroad över att vara med och spräcka LO, säger hon.

Splittring som storstrejken 1909

Lotta Gröning säger också att LO håller på att förlora mark – och inflytande – till de allt mer växande tjänstemannafacken. 

– Unionen, till exempel, är ett av Sveriges absolut största fackförbund i dag, som även organiserar egenföretagare. De traditionella näringsgrenarna som varmed och byggde välfärdslandet, de håller på att minska i betydelse.

Hur stor är egentligen las-osämjan mellan förbunden? Har det funnits någon motsvarande konflikt inom LO:s historia?

– Det närmaste man kan komma är storstrejken 1909 när LO höll på att spricka på grund av vänsterkrafter, där vänsterpartier och syndikalisterna gick in i fackföreningen och försökte överta LO:s medlemmar. Då blev det en otrolig mobilisering för arbetarpartiet och LO. Då var de två ben i en enad rörelse. Men i dag står LO ganska ensamt, säger Lotta Gröning.

”Det här med att Kommunal och IF Metall bröt mot stadgarna ser jag inte som en större orsak till konflikten, utan det är att LO håller på att falla sönder.”

Hon tillägger också att splittringarna mellan LO-förbunden inte startade med las-överenskommelsen utan långt tidigare. LO-fackens minskande inflytande på grund av medlemstappen samt de ständiga konflikterna mellan de lönenormerande industrifacken och det kvinnodominerade Kommunal harförsvagat organisationen under åren.

– Det här med att Kommunal och IF Metall bröt mot stadgarna ser jag inte som en större orsak till konflikten, utan det är att LO håller på att falla sönder. 

Tror du att Kommunal och IF Metall kan uteslutas ur LO?

– Det tror jag att LO passar sig noga för. Jag tror inte att de drar igång den proceduren för då försvinner de två största förbunden, säger Lotta Gröning.

”Kommenterar inte i media”

Bulletin har kontaktat LO, Kommunal och IF Metall för en kommentar om LO-stadgarna, och alla tre hänvisar till LO:s kommentar från i måndags:

”Vi har haft en bra diskussion på LO-styrelsen. Bland annat har vi tillsammans konstaterat att kravet på inhämtande av yttrande från LO-styrelsen i stadgarna inte iakttogs på ett korrekt sätt inför att IF Metall och Kommunal anslöt sig till avtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv.

LO-styrelsen är nu fokuserad på hur LO-förbunden ska kunna bli starkare tillsammans och hur LO kan stärkas i framtiden. Dessa frågor är en del av en intern process och det kommenterar vi inte i media”, skriver LO på sin hemsida.

Vad gäller las-överenskommelsen meddelade regeringen i förra veckan att den kommer att tillsätta tre interna utredningar som ska gå vidare med den överenskommelse som Svenskt Näringsliv, PTK, Kommunal och IF Metall ligger bakom. 

De tre utredningarna ska bland annat se över anställningsskyddet, en ny omställningsorganisation och ett nytt och parallellt offentligt studiestöd. Utredningarna ska vara färdiga den 15 maj.

TEXT: Ana Cristina Hernández

Ana Cristina Hernández

Reporter på Bulletin. Har tidigare skrivit om näringsliv och politik för Svenskt Näringslivs redaktion.