Facebook noscript imageLöfven avgår: ”Landets bästa måste alltid gå först”
Politik
Löfven avgår: ”Landets bästa måste alltid gå först”
Stefan Löfvén avgår som statsminister. Foto: Stina Stjernkvist/TT.
Stefan Löfvén avgår som statsminister. Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Statsminister Stefan Löfven avgår. Talman Andreas Norlén får därmed sondera tänkbara regeringsalternativ med alla partiledare.

På en pressträff på måndagsförmiddagen kom statsministern med det besked som alla väntat på.

– Landets bästa måste alltid gå först, säger Stefan Löfven.

– Min bedömning är att svenska folket inte vill ha ett extra val nu.

Han påminner om att Sverige fortfarande befinner sig mitt i en pandemi, och ett extra val skulle innebära åtminstone tre månader av politisk osäkerhet. Det är inte bäst för Sverige i rådande läge, enligt Löfven.

Han begär därför att bli entledigad. Därmed tar talmannen Andreas Norlén vid och får sondera tänkbara regeringsalternativ med alla partiledare.

Samma svåra läge

Ingenting har hänt i mandatfördelningen mellan partierna sedan valet 2018. Då tog det omkring fyra månader att få en regering på plats. Men talmannen har sagt i intervjuer att han inte vill ha en lika utdragen process den här gången.

– Det här kanske är ett nytt läge, det kanske finns nya möjligheter. Men det avgörs av vad partierna svarar, säger Löfven.

Om talmannen misslyckas under de fyra talmansrundor han har på sig blir det extra val ändå.

– Då har vi en ännu allvarligare situation och då är det extra val som återstår, säger Stefan Löfven.

Han är osäker på om talmannens process kan leda till en lösning.

– Jag kan inte garantera det men det är den bild jag har framför mig, att det är möjligt. Vi måste fortfarande alla bjuda till, säger Löfven.

Kan återkomma

Talmansrundorna kan sluta med att Stefan Löfven återkommer som statsminister för en ny regering. Han står till förfogande, säger han, men det finns inte ett färdigförhandlat avtal med andra partier som kommit fram under helgen.

För en vecka sedan förlorade Stefan Löfven en misstroendeomröstning i riksdagen sedan Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sagt att de inte längre hade förtroende för honom. Det var första gången som en statsminister röstats bort i en sådan omröstning.

Inför misstroendeomröstningen förra måndagen erbjöd partierna bakom januariavtalet Vänsterpartiet en väg framåt i den sakfråga som fällde regeringen – fri hyressättning för nybyggda bostäder.

– Jag beklagar att Vänsterpartiet avvisade den möjligheten, säger Löfven.

Skyller på V

Det råder inget tvivel om att V:s agerande har lett fram till dagens svåra politiska situation, enligt Stefan Löfven.

– De röstade bort regeringen utan att själva ha ett eget regeringsalternativ.

Under veckan som har gått har Stefan Löfven funderat över de två alternativ som stått till buds – att utlysa extra val eller att avgå.

– Det bästa argumentet som jag kunde se för ett extra val var en demokratisk prövning av ett nytt parlamentariskt landskap, säger Löfven.

Han syftar på M som öppnat för att ta stöd av SD, L:s svängning och Vänsterpartiets agerande.

Samtidigt tycker han att inte mycket talar för en dramatisk förändring i parlamentet vid ett extra val, samt att man inte vet vad som händer med coronapandemin.

– Bort ifrån spelet och tänk på landet, säger Stefan Löfven till de andra partierna.

Texten uppdateras.

Läs även: Regeringskris: Vad händer nu?

Läs även: Magdalena Andersson: Löfven har Sveriges bästa för ögonen

TT Nyheter

fakta

Fakta: Löfvens val under måndagen

Stefan Löfven har fram till 23.59 på måndagen på sig besluta sig. Antingen utlyser han extra val eller så ger han och de andra riksdagspartierna sig in i talmansrundor.

Alternativet extra val:

Ett extra val ska hållas inom tre månader från att det utlysts av regeringen. De ledamöter som väljs in i ett extra val sitter till nästa ordinarie val.

Alternativet talmansrundor:

Talmansrundor innebär att talmannen för samtal med partiernas företrädare för att undersöka vilket regeringsalternativ som har stöd i riksdagen. Sedan presenterar talmannen ett förslag till statsminister. Om förslaget inte röstas igenom i riksdagen påbörjas en ny talmansrunda. Talmannen får fyra försök till detta – efter det utlyses extra val. Även om antalet talmansrundor är begränsade finns ingen tidsbegränsning för dem. I teorin skulle talmansrundor kunna pågå till nästa ordinarie val, men talmannen Andreas Norlén har sagt att han inte kommer att låta rundorna ta lika lång tid som efter valet 2018 då det tog 134 dagar innan en regering var på plats.

Källa: Riksdagen