Facebook noscript imageRegeringskrisen: Vad händer nu?
Nyheter
Regeringskrisen: Vad händer nu?
Pressträff Stefan Löfven. Foto: Lars Schröder / TT.
Pressträff Stefan Löfven. Foto: Lars Schröder / TT.

Det har nu gått två dagar sedan misstroendeomröstningen mot statsminister Stefan Löfven (S) som resulterade i att han fälldes. Löfven måste ge besked om man avgår eller utlyser ett extra val senast efter midsommarhelgen.

Efter måndagens misstroendeomröstning förklarade statsministern Stefan Löfven (S) att nästa steg är att lösa regeringskrisen.

Löfven har nu fram till efter midsommarhelgen på sig att ge besked om han väljer att avgå eller om ett extra val ska utlysas. För båda alternativen spelar möjligheten att i höst få genomgå en budget i riksdagen stor roll.

Utan stöd från L kan det bli svårt för Löfven och finansminister Magdalena Andersson att få igenom en budget. Finansministern vill däremot inte spekulera i om regeringen kan få igenom budgeten med endast S, MP och C utan ett extra val.

– Vi kan alla räkna mandat. Det är hypotetiska frågor, säger Magdalena Andersson till TT.

Räknar man antal mandat har S, MP och C 147. Medan ett eventuellt gemensamt budgetförslag från M och KD som får stöd av SD skulle samla 154 mandat.

Inget budgetsamarbete mellan C och V

Den nuvarande S-MP-regeringen skulle behöva stöd från V och C för att kunna säkra sin budget.

C har hittills sagt att man inte vill ha ett budgetsamarbete där V är inkluderat. V:s och C:s budgetpolitik ligger alldeles för långt ifrån varandra, enligt C.

– Vi kommer inte att inleda ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet, det har vi varit jättetydliga med, sade C:s vice ordförande Ander W Jonsson till P4 Gävleborg under tisdagen.

Magdalena Andersson har kommenterat möjligheterna till att få igenom en budget med S, MP och C.

– Det beror helt på om det blir extra val och hur riksdagen ser ut efter valet.

Läs även: Liberalerna överger Stefan Löfven - “rödgrön röra”

Inga förhandlingar mellan L och företrädare för regeringen

I samband med omröstningen lyfte Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att Sverige behöver en borgerlig regering. Partiet verkar för en borgerlig regering redan nu, trots Sabunis uttal om att verka för detta inför valet 2022. Partiet har för övrigt enligt källor i L till TT, avbrutit all sorts budgetsamarbete och planerar inte på att återuppta det.

– Det pågår inte förhandlingar mellan Liberalerna och företrädare för regeringen eller andra partiet, kommenterar L via sin presstjänst till TT.

Återhämtningsbudget

Innan regeringskrisen uppstod siktade regeringen på att lägga fram en så kallad ”återhämtningsbudget”. Höstens budget är också den stora sista innan ordinarie valet 2022. Sådana valbudgetar brukar vanligtvis innehålla större satsningar än vanligt. Väljer Löfven att utlösa extra valet, är frågan om det är konstitutionellt lämpligt att regeringen lägger fram en sådan välspäckad budget.

Innan regeringsbildningen var löst efter valet 2018 ledde Löfven en övergångsregering som avstod från sådana stora satsningar i budgetpropositionen. Hur regeringen bör utforma en budgetproposition efter ett utlyst extra val kan vara kontroversiellt.

Läs även: Magdalena Andersson: Löfven har Sveriges bästa för ögonen