Statsminister Stefan Löfven (S) kritiseras för att han inte lyft fram kärnkraft som ett hållbart alternativ på EU-toppmötet. Nu KU-anmäler Sverigedemokraterna Löfven för att ha struntat i EU-nämndens förhållningsorder.
– Varför ska vi ha EU-nämnden över huvud taget i så fall? frågar sig SD:s Martin Kinnunen.
Under statsminister Stefan Löfvens (S) återrapportering till riksdagen på tisdagen från Europeiska rådets senaste möte kom hård kritik. Först Sverigedemokraterna och senare Moderaterna meddelade också att man anmäler Löfven till konstitutionsutskottet, KU.
Moderaterna KU-anmäler nu statsministern, eftersom han trotsat det demokratiska majoritetsbeslut som EU-nämnden i riksdagen fattat om att kärnkraften ska klassas som hållbar. Det är ett allvarligt brott mot den konstitutionella praxis som gäller i Sveriges riksdag. pic.twitter.com/LgyrJngsLe
— Moderaterna (@moderaterna) October 26, 2021
Stefan Löfven flög till Bryssel för EU-toppmöte i torsdags. Med sig hade han ett mandat från en majoritet i riksdagens EU-nämnd.
Mandatet gick ut på att han skulle ta upp att kärnkraft bör klassas som hållbart i EU:s regelverk för investeringar för omställning av samhället, den så kallade taxonomin.
Sveriges position inför förhandlingar i Europeiska rådet ska beslutas av EU-nämnden, sade Martin Kinnunen (SD). Han konstaterade att statsminister Stefan Löfven valde att inte följa EU-nämndens direktiv om att under EU-toppmötet argumentera för kärnkraft som ett hållbart energislag.
”Tänker följa riksdagens uppfattning”
Även Moderaternas Jessica Rosencrantz var kritisk.
– Moderaterna krävde att statsministern skulle argumentera för att kärnkraften var hållbar.
– Hur mycket respekt har statsministern för den parlamentariska demokratin i Sverige, frågade Martin Kinnunen under återrapporteringen.
- Jag har så mycket respekt för riksdagen att jag tänker följa riksdagens uppfattning, sade Löfven.
– Kammarens uppfattning i en sakfråga tycker jag är rätt så väsentlig, sade Löfven som gjorde en poäng av att EU-nämnden – där det sitter ett antal utvalda ledamöter – och hela riksdagskammaren med sina 349 ledamöter har två olika ståndpunkter om kärnkraft ska ses som hållbar eller inte.
Majoriteten i EU-nämnden utgörs av M, KD, SD och L, ibland kallad en så kallad falsk majoritet. V och C står inte bakom uppmaningen till Löfven om kärnkraft som ett hållbart alternativ.
Löfven sade att han hyser stor respekt för riksdagen och EU-nämnden.
– Det finns ingen nonchalans här mot riksdagen, tvärtom.
Inte hållbar
Löfven tog upp kärnkraften på mötet, som en viktig del i Sveriges energimix under en lång tid framöver – men han kallade den inte hållbar.
Stefan Löfven tog samtidigt tydligt ställning för kärnkraft.
– Vi menar att kärnkraften har och kommer att ha en viktig roll i energiomställningen. Den kommer att finnas där länge. Vem som helst får investera i kärnkraft i Sverige också. Det är välkommet. Det har ännu inte skett. Vill man göra det så får man göra det.
Även Kristdemokraternas Sofia Damm och Liberalernas Maria Nilsson undrade varför Löfven gick emot EU-nämnden i frågan.
Läs även: Kommunalråd i Oskarshamn om kärnkraftsbeskedet (S): Historiskt att köra över kommun
Läs även: Rekordstort stöd för ny kärnkraft