Onsdagkvällens SVT-intervju innehöll inga som helst spår av politiska nyheter. Så varför valde Stefan Löfven att göra den just nu?
Varför just nu? Den som är intresserad av politisk taktik undrar naturligtvis varför statsminister Stefan Löfven (S) valde att framträda i SVT:s intervjuprogram 30 minuter just nu. En partiledare kan mer eller mindre välja sina framträdanden. Ledande medier inkommer med ett ständigt flöde av intervjuförfrågningar, och partiledningarna har korridorer fyllda av folk som finkalibrerar valet av budskap, tidpunkt och lämpligt medium.
En statsminister behöver inte vara med om han inte vill. Han kan komma undan med ett par pliktskyldiga längre intervjuer runt jul och midsommar.
En teori är förstås att Stefan Löfven ställde upp av sin, eh, djupt kända övertygelse att det är en plikt att vara öppen för ansvarsutkrävande frågor. Redaktionen för 30 minuter har bjudit in Löfven sedan säsongsupptakten – kanske hade han inte en lucka i kalendern förrän nu?
Och faktum är att statsministern har varit sällsynt tillgänglig för medier under pandemin. Presskonferenserna har stundtals varit fler än nyheterna på desamma. En lång tv-intervju är dock inte samma sak som snabba soundbites på en presskonferens.
Stefan Löfven är en mycket skicklig politiker. Men tv-intervjuer och debatter är inte hans starkaste kort. 30 minuter med tunge intervjuaren Anders Holmberg är riskabelt. Det märks om man famlar efter orden och snubblar i resonemangen. Och den situationen utsätter inte statsministerns pressmänniskor honom för – om det inte finns ett särskilt angeläget syfte.
Hade statsminister Löfven då något extra viktigt att säga? Nej. Intervjun innehöll inga som helst spår av politiska nyheter.
Först handlade intervjun om vacciner. Löfven gav inga svar om hur eller när man ska lyckas lösa problemen med vaccintillgången. "Jag vill inte göra någon prognos, därför att vi ser å ena sidan som sagt var de dåliga nyheterna och de negativa, men det pågår också ett arbete för att få det i andra riktningen."
Sedan tog Anders Holmberg upp frågan om hur och när svenskarnas liv ska kunna återgå till något slags normalitet. Löfven ville inte ge besked om vilka förutsättningar som ska vara uppfyllda för att samhället ska kunna öppna upp efter pandemin. "När jag fattar beslut vill jag ha hela spelplanen framför mig, och då ska jag också ha resonerat igenom med expertmyndigheterna."
Möjligen var intervjuns tredje segment, om regeringsalternativen, nyckeln till varför Löfven alls kommit till studion.
Socialdemokraterna ältar ständigt att demokratin är hotad om Moderaterna och Kristdemokraterna vinner regeringsmakten med Sverigedemokraternas stöd. Den retoriken är primärt inte riktad mot högerväljare. Ytterst få av dem som tänker rösta på M, KD eller SD torde vara mottagliga. Partiet skräms med högerspöket främst för att jaga upp de egna väljarna ur sofforna. Men det är långt till valet, så det är knappast läge att ta fram statsministern för att elda arbetarmassorna nu.
Däremot finns det några just nu betydelsfulla personer som kan tänkas lyssna när statsministern varnar för att en högerregering innebär "fara å färde för vårt land".
Den 28 mars håller Liberalerna partiråd. Nyamko Sabuni ska då försöka övertyga sitt kluvna parti att lova väljarna en borgerlig regering efter valet 2022. Sabuni har naturligtvis räknat delegaterna på förhand och skulle aldrig ha kommit med förslaget om hon inte hade majoritet, men omröstningen väntas bli jämn. Om bara någon byter sida kan Sabuni förlora. Då kommer hon antagligen att tvingas avgå. Liberalerna kommer att välja en ny partiledare med uttalad vänsterprofil, eller möjligen utplånas.
SVT-intervjun erbjöd tio minuters möjlighet att ifrågasätta högeroppositionens demokratiska legitimitet, med mindre än två veckor fram till det avgörande som kan skapa liberalt kaos. Ett skäl så gott som något för Stefan Löfven.