Personer med personlig assistans och andra LSS-insatser vädjar till Folkhälsomyndigheten, FMH, om en tredje vaccindos mot covid–19 så fort som möjligt. ”Är vi bortglömda igen?” skriver författarna till en debattartikel publicerad på HejaOlika:s webbplats.
I dagsläget erbjuds boende på särskilda boenden, SÄBO, personer med hemtjänst beslutad av kommunen, personer med hemsjukvård, samt alla över 65 år en tredje dos covid-19-vaccin. Det innebäratt även yngre med funktionsnedsättning och beviljad hemtjänst eller hemsjukvård får en tredje dos.
Personer med personlig assistans och andra insatser inom lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, prioriteras däremot inte. Många av dem har varit fullvaccinerade sedan i våras och har ganska stora medicinska behov.
– Det känns som om FHM aktivt tagit beslutet att inte prioritera oss som beviljats LSS, säger Johanna Andersson, en av debattartikelns medförfattare, samt Neuroförbundets viceordförande till Bulletin.
”Vi hade kunnat köpa Folkhälsomyndighetens rekommendation om den hade varit logisk […] Hemtjänst (och hemsjukvård) beviljas nämligen även många yngre personer med funktionsnedsättning. Dessa unga personer kommer alltså att få en tredje dos nu. Är du i samma ålder, men råkar ha personlig assistans, får du inte få en tredje dos. Logiskt? Inte ett dugg! ”, skriver en rad debattörer och företrädare för handikappföreningar i en debattartikel publicerad på HejaOlika:s webbplats.
FHM:s logik ifrågasätts även av andra myndigheter som Stockholms stad, tillägger de. När intresseorganisationer efterfrågat de underlag som FHM:s:s rekommendationer bygger på har de fått ett tvetydigt svar från myndigheten:
”Ja, vi har ställt frågan till dem. De svarade bara att de inte kunde uttala sig om ett enskilt fall. Hur närmare 100 000 personer kan bli ett enskilt fall är dock högst oklart”, skriver medförfattarna. ”En vanlig förkylning kan för många av oss ha ödesdigra konsekvenser. Överdödligheten vid smitta finns även konstaterade hos flertalet grupper inom LSS (exempelvis hos personer med Downs syndrom)”.
– Vi har fått rodda oss igenom allt, i samtliga led. Vi har slagits för vaccin både för oss och våra assistenter, för smittskyddsersättning, för att få tillgång till information, säger Andersson.
Läs även: Jan Scherman: FHM har agerat som Trump under pandemin
Överdödlighet i covid-19 bland LSS-brukare
I år har 119 LSS-brukare avlidit av covid-19, enligt Socialstyrelsens senaste siffror som sträcker sig till den 15 november. Drygt två tredjedelar, 77 av dem, var under 70 år.
– Vissa av våra medlemmar väljer att återgå till en självvald karantän på grund av avsaknaden av den tredje vaccindosen, berättar Lise Lidbäck, Neuroförbundets ordförande för Bulletin.
– Vissa av oss, främst de som behöver hjälpmedel som ventilatorer, har informerats av regionen att vi inte bör uppsöka sjukhuset vid sjukdom för att de inte kan garantera andra patienters säkerhet då enskilda rum inte kan garanteras, tillägger Andersson.
Förra året avled 149 LSS-brukare av covid-19, varav drygt två tredjedelar, 95, var under 70 år, och drygt en femtedel under 50 år, visar siffror i Socialstyrelsens rapport Insatser och stöd till personer med funktionsnedsättning 2021. Det motsvarar 4,2 procent av de med LSS-insatser som bekräftats smittade med covid-19 under 2020.
Bland personer med personlig assistans eller assistansersättning var andelen som avlidit av covid-19 ännu högre förra året, 6,8 procent. Motsvarande andel i totalbefolkningen var 1,6 procent.
Läs även: Över 15 000 har avlidit med covid-19
Debattartikelns fem medförfattare är:
Annika Taesler, vice ordförande i Stiftarna av Independent Living i Sverige, STIL,
Jessica Smaaland, politisk sekreterare i STIL,
Björn Häll Kellerman funktionsrättsaktivist,
Johanna Andersson, vice ordförande vid Neuroförbundet,
Anna Quarnström, ordförande i Funktionsrätt Stockholm Stad