Folkhälsomyndigheten, FHM, har agerat som den förre amerikanske presidenten Donald Trump under pandemin och systematiskt nedprioriterat vissa medier. Kritiska frågor och diskussioner har därmed fått en ytterst liten plats vid dess pressträffar, säger TV-veteranen Jan Scherman till Bulletin.
– Det var en hysteri i pressträffar, där Folkhälsomyndigheten gavs möjligheten att styra informationen. Regeringen och FHM har enligt mina beräkningar hållit mer än 200 pressträffar. Medierna som direktsände dessa, förvandlades till rena myndighetsmegafoner, säger TV 4:s förre VD, Jan Scherman.
Han berättar att FMH:s presschef Christer Jansson varit väldigt tydlig med att medierna delats upp i olika kategorier under dessa pressträffar:
– Jansson har medgett att att myndigheten gjort en uppdelning av medierna, att alla inte kunde erbjudas samma villkor vid pressträffarna. Man har helt enkelt väldigt systematiskt uteslutit vissa, och prioriterat andra under en lång period. Beslutsunderlaget [för detta agerande] har aldrig kommunicerats, säger Scherman.
Företräde har getts åt public service (SVT och Sveriges Radio, reds anm) och nationellt täckande medier som fått ställa sina frågor först, noterar Scherman. Sedan har landortsmedier och fackpress som Läraren och Senioren fått ordet. De mest kritiska rösterna, Vetenskapsforum Covid-19 och Bulletin (Benjamin Kalischer Wellander), har fått ställa sina frågor allra sist under FHM:s pressträffar.
– Konsekvensen är att kritiska frågor och diskussioner fått en ytterst liten plats under pressträffarna. Folkhälsomyndigheten har agerat precis som Donald Trump. De kritiska rösterna har varit nedprioriterade [under pressträffarna]. Det strider mot yttrandefriheten. Det är häpnadsväckande att medier i gemen accepterat att denna sållning gjorts. Jag känner inte igen detta förhållningssätt från min tidigare erfarenhet. Det är oroväckande, men tack och lov rätt unikt, säger Scherman.
Svenska mediernas granskning av FHM:s strategi uteblev också länge.
– Granskandet och ifrågasättandet av Folkhälsomyndighetens agerande och strategi har kommit långt senare, säger Scherman.
Läs även: Kalischer Wellander: Mejl om flockimmunitet raderades
Svenska medier försvarade hållningen
Enligt en rapport från Näringslivets Medieinstitut dröjde det långt in i pandemin innan den svenska journalistkåren intog ett kritiskt granskande förhållningssätt.
– Svenska medier har varit väldigt nationalistiska och försvarat den svenska hållningen med hull och hår under pandemin, säger Jan Scherman.
Läs även: Löfven försvarar Sveriges coronastrategi i CNN
Det har inte saknats kritik från utlandet av den svenska strategin.
– Den nyutkomna boken av Espen Nakstad, Norges motsvarighet till den svenske stadsepidemiologen Anders Tegnell, om den pågående pandemin riktar rejäl kritik mot den svenska strategin. Den borde ha fått en helt annan tyngd i den svenska medierapporteringen, säger Jan Scherman.
Sverige närmar sig 15 000 dödfall av Covid-19 med stormsteg. I söndags hade 14 956 dödsfall i Covid-19 rapporterats in enligt de senaste siffrorna från sajten Our World in Data, jämfört med Danmarks 2 687 avlidna, Finlands 1 116 och Norges 884.
Det motsvarar 1 472 dödsfall i Covid-19 per miljon invånare i Sverige, jämfört med 461 i Danmark, 201 i Finland och 162 i Norge, enligt de senaste siffrorna som gäller för den 16 oktober.
Läs även: Historierevisionism om coronahanteringen
Läs även: Låt inte FHM skriva om historien om sitt misslyckande