M, KD, L och SD presenterade under söndagseftermiddagen 20 förslag för att bromsa brottsutvecklingen. Debattartikeln i DN är oppositionspartiernas mest omfattande gemensamma utspel hittills och kommer bara några timmar innan kvällens partiledardebatt i SVT.
”Det handlar inte längre om att vi sticker ut jämfört med våra nordiska grannländer, utan Sverige ligger i Europatoppen vad gäller dödligt skjutvapenvåld. Sprängningarna saknar internationellt motstycke. Under de senaste fem åren har dessutom rån av barn mer än fördubblats”, skriver partiernas rättspolitiska talespersoner.
Läs även: Per Gudmundson: Skjutningarna är ett politiskt misslyckande
Partierna påpekar att de inte är överens om allt, men har enats om 20 förslag som handlar om att skärpa straffen för gängkriminella, ge bättre verktyg till brottsbekämpande myndigheter, samt införa effektivare åtgärder för att förebygga att fler ungdomar blir kriminella.
Anonyma vittnen
Förslagen har förts fram i debatten av olika partier tidigare och det har funnits en bred samsyn bland de fyra partierna om de flesta av dem.
Bland förslagen finns att polisen ska ha rätt att upprätta tillfälliga visitationszoner i vilka man har större möjligheter att visitera personer i jakt på till exempel vapen. Det är ett förslag som M drivit länge, men som även haft stöd från andra partier.
L har dock varit tveksam och har i stället drivit utökad möjlighet till husrannsakan. Partiet har nu närmat sig de andra när det gäller visitationszoner.
Ett annat förslag är att tillåta anonyma vittnen. En utredning avrådde nyligen från det, men både polis och åklagare ser ett behov av att kunna använda sig av anonyma vittnen.
L har inte tidigare inte varit övertygat om behovet av anonyma vittnen.
– Här har vi stretchat lite, säger L:s rättspolitiske talesperson Johan Pehrson.
– Jag tror inte att det har en överdriven effektivitet, men vi kan tänka oss en testverksamhet.
Vassare socialtjänst
Enligt Pehrson har L framförallt drivit på för att få in sociala insatser bland de 20 punkterna. En är att socialtjänsten inom 24 timmar efter att ett barn gripits för brott ska kalla föräldrarna till samtal. En annan punkt är att lagen om vård av unga ska användas oftare för att skydda barn i kriminella miljöer.
Partierna vill också tillåta proaktiv hemlig avlyssning av kriminella, utan att det finns en konkret misstanke om att ett brott har begåtts. De vill också att det ska vara tillåtet att använda meddelanden mellan släktingar i brottsutredningar för att komma åt släktbaserad kriminalitet.
Andra förslag är strängare straff för brott som är typiska i gängmiljöer. En utredning som regeringen tillsatt föreslog nyligen straffskärpningar för en rad olika brott.
M har drivit att Sverige, likt Danmark, borde införa dubbla straff för brott som är kopplade till gänguppgörelse. De fyra partierna uttrycker sig dock försiktigare i debattartikeln, där det står att en sådant dubblerat straff är ”en möjlighet”.
Räcker inte?
De fyra partierna vill också införa ett nytt straff, vistelseförbud. En person som dömts för ett brott ska också kunna förbjudas att vistas till exempel i ett visst bostadsområde i upp till tio år efter avtjänat straff.
Ytterligare ett förslag är utreda om icke svenska medborgare som är gängkriminella ska kunna utvisas utan en dom. Partierna vill också utreda hur man ska kunna kriminalisera delaktighet i kriminellt gäng. De föreslår också en särskild lönesatsning på polisen.
De fyra partiernas röster i riksdagen räcker dock inte för en majoritet om de har Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern emot sig.
Läs även: Erik Nord: Ingen hemlighet att gängkriminalitet är kopplad till migration
Regeringen har sagt nej till anonyma vittnen och till visitationszoner, men har tillsatt en utredning om möjlighet till hemlig avlyssning för att förhindra brott.
Kriminaliteten är ett av fyra ämnen i kvällens tv-sända partiledardebatt.