Facebook noscript imageM, KD, SD och L i gemensamt migrationsförslag: ”Ödesfråga”
Nyheter
M, KD, SD och L i gemensamt migrationsförslag: ”Ödesfråga”
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

M, KD, SD och L har enats om flera migrationspolitiska frågor i ett gemensamt utskottsinitiativ som presenterades under söndagen. ”Förslagen innebär en åtstramning av migrationspolitiken jämfört med regeringens migrationspolitiska proposition”, skriver partierna i ett pressmeddelande.

De fyra partierna vill begränsa undantagen vad gäller kraven för permanent uppehållstillstånd och snäva in regeringens förslag om en ny humanitär skyddsgrund som ger barn och vuxna utan asylskäl möjlighet att stanna.

Regeringen, V och C vill bland annat ge ”ensamkommande” som etablerat sig möjlighet att stanna och de har, trots de fyras initiativ, majoritet för det i riksdagen.

Ulf Kristersson (M) skriver på Facebook att förslagen ”innehåller bland annat nej till att vuxna utan asylskäl ändå ska stanna i Sverige, krav på språkkrav för permanent uppehållstillstånd och skärpta krav på försörjning vid anhöriginvandring.”

Läs även: Högern måste sluta huka sig för vänstern

Han tillägger att ”integrationen är Sveriges ödesfråga. Problemen är uppenbara på allt fler samhällsområden. Och nu finns två förslag på riksdagens bord, vad gäller den framtida svenska invandringspolitiken. Ett för ökad invandring och ett för minskad invandring och bättre integration”.

Lagförslagen i propositionen ska ersätta den tillfälliga lagstiftningen på migrationsområdet som infördes som en följd av flyktingkrisen, men som ska ersättas den 20 juli i år.

”I mittfåran”

Nyamko Sabuni (L) skriver på Facebook att ”detta lägger grunden för ett brett stöd för en långsiktigt hållbar migrationspolitik fast förankrad i mittfåran”. 

Ebba Busch (KD) beskriver förslagen som en migrationspolitik som håller i längden och inte orsakar ännu mer osäkerhet och konflikt. Den nuvarande regeringen kan inte göra det, eftersom varje beslut måste godkännas av Miljöpartiet”.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT i en skriftlig kommentar att ”det är tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen i det nya högerkonservativa blocket”.

Det håller Liberalernas ledare Nyamko Sabuni inte med om.

– Det är bakvänt. Det är Liberalerna som styr agendan. Det är Liberalerna som har lagt en motion till riksdagen och som har gått ut och krävt att partierna ska sluta upp bakom en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Nu visar M, SD och KD sitt ansvar och ansluter till vår politik. Jag hoppas att fler ska göra det, inte minst Centerpartiet och Socialdemokraterna, säger hon till TT.

TT: Är det ett konservativt block som nu lanseras?

– Nej, vi har lagt fram en motion som vi menar borde locka fler partier till att vilja ansluta sig.

Jimmie Åkesson vill se en betydligt mer restriktiv migrationspolitik än vad L, M, KD och SD nu går fram med. I framtiden vill han riva upp migrationslagstiftningen helt.

– Jag har väldigt svårt att se att vi kommer att gå med på det här långsiktigt, säger han.

Men han tror inte att Liberalerna vill gå så mycket längre än det förslag som nu läggs.

Lööf kritisk

Centerns partiledare Annie Lööf skriver i en kommentar att det första samarbetet mellan L och SD blev alltså om migration där de har enats om en linje som handlar om hur det ska bli svårare för utsatta människor att få skydd i Sverige genom att begränsa humanitära skäl och familjeåterförening.

Lööf är framförallt kritisk till att partierna vill begränsa den humanitära grunden som gör det lättare för barn, för fler personer som räknas in i ömmande fall och för personer med stark förankring att få uppehållstillstånd. Dels vill de kraftigt begränsa familjeåterförening, inte minst för HBTQ-personer.

Dock, ska sägas, har inte M, KD, L och SD tillsammans någon majoritet i riksdagen med sina 173 mandat. För majoritet behöver de 175 mandat. För att regeringssidans alternativ ska gå igenom krävs det att samtliga deras ledamöter (S och MP) samt V:s röstar för regeringens förslag.

Läs även: Nordkoreanska protester när USA skärper tonen

Läs även: Löfven (S) till attack på fria skolvalet

Text: Nyhetsredaktionen/TT

fakta

De sju förslagen som partierna enats om

1. Den nya grunden om uppehållstillstånd av humanitära skäl ska begränsas

2. Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd bör införas direkt i lagstiftningen

3. Undantagsmöjligheterna vad gäller kraven för permanent uppehållstillstånd ska begränsas

4. Skärpt krav på försörjning vid anhöriginvandring vad gäller alternativt skyddsbehövande

5. Undantagsmöjligheterna vad gäller försörjningskravet för anhöriginvandring ska begränsas

6. Andra kriterier för anhöriginvandring ska begränsas

7. Tidsfristen för kvotflyktingars anhöriginvandring ska begränsas