S-majoriteten i Västerbotten vägrar svara på frågor om hur stödet ser ut för den judiska minoriteten i regionen. Enligt oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) finns företrädare som inte vill diskutera frågan.
– Vi tycker det här är en skandal. Alla regioner i landet har ett ansvar för nationella minoriteter där den judiska minoriteten ingår, säger han till Bulletin.
I slutet av oktober valde moderaten Andreas Löwenhöök, oppositionsråd i Region Västerbotten, att i en interpellation lyfta frågor om hur stödet ser ut för den judiska minoriteten i regionen. Detta mot bakgrund av den antisemitsim som bubblat upp runt om i Sverige och världen efter Hamas brutala terrorangrepp på civila i Israel.
Men efter en votering i regionfullmäktige stod det klart att majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vägrat svara på frågorna.
Detta trots att interpellationen lever upp till alla de formella krav som finns i kommunallagen och regionfullmäktiges arbetsordning.
– Den slutsatsen som man ändå kan dra är att det finns företrädare inom majoriteten som inte vill att vi ska diskutera det här. Det är den enda slutsatsen man kan dra, säger Andreas Löwenhöök (M) till Bulletin.
I interpellationen som Bulletin tagit del av ställs frågan huruvida regionen avser att stötta den judiska minoriteten i enlighet med svensk lag. Socialdemokraterna hävdar å sin sida att interpellationen inte skulle få ställas med hänvisning till att de anser att det är utrikespolitik.
– Det argumentet är jag förvånad över. För den här frågan handlar om stöd till den judiska minoriteten i Västerbotten som regionen har ett ansvar över enligt lagen om nationella minoriteter, som säger att regionen ska främja judarnas möjligheter och kultur och uttryck. Och det är vad hela interpellationen syftar till, säger Andreas Löwenhöök (M).
Politiker som röstade nej
Bland de politiker som motsatte sig att besvara interpellationen finns bland annat Youssef Chninou (S), ledamot i regionfullmäktige, och bror till Mahmoud Chninou, som Bulletin tidigare uppmärksammat.
I ett Facebookinlägg försvarar Mahmoud Chninou mord på israeliska civila och skriver bland annat att israeliska bosättare är ”legitima militära mål”.
Även Mariam Salem (MP), ledamot i regionfullmäktige, röstade nej till att besvara interpellationen. Bulletin har tidigare rapporterat om hur hon pekat ut terrorforskaren Magnus Ranstorp som en säkerhetsrisk.
Hon stod även inbjuden på listan till den palestinska konferens som ägde rum i Malmö i våras. Ordförande för konferensen, Amin Abou Rashed, greps i Nederländerna i juni misstänkt för terrorfinansiering till Hamas.
Judisk förening tvingades stänga ner
Västerbotten har sedan tidigare haft problem med antisemitism.
I juni 2018 tvingades judiska föreningen i Umeå i Västerbottens län att stänga efter hat och hot, rapporterar SVT.
– Det är för mycket hot mot judar i Umeå och våra medlemmar måste tänka på sin trygghet. Vi kämpade länge för att behålla föreningen men till slut kände vi oss tvungna att lägga ner föreningen, berättade Carinne Sjöberg som var ordförande i föreningen.
Skulle din interpellation kunna innebära att föreningen kan få stöd på nytt så att den kan återuppstå?
– Det skulle kunna vara ett tänkbart verktyg att bidra till det. Nu var frågorna ställda öppna för att majoriteten skulle få beskriva vad regionen gör i frågan. Men självklart är ju det en tänkbar åtgärd för att främja judarnas möjlighet att ge uttryck för sin kultur och identitet i länet.
Bulletin har sökt Peter Olofsson (S), regionråd, för en kommentar.