Facebook noscript imageM: Utred fusk i fall där hemland besöks på semester
Nyheter
M: Utred fusk i fall där hemland besöks på semester
Maria Malmer Stenergard vill stävja fusket med uppehållstillstånd. Åker man på semester kort efter man har beviljats uppehållstillstånd kanske skyddsbehovet inte är så stort. Foto: Henrik Montgomery/ TT
Maria Malmer Stenergard vill stävja fusket med uppehållstillstånd. Åker man på semester kort efter man har beviljats uppehållstillstånd kanske skyddsbehovet inte är så stort. Foto: Henrik Montgomery/ TT

Efter rapportering om flyktingar som åker på semester i sina hemländer har Maria Malmer Stenergard reagerat. En utredning har varit i gång sedan i vintras för att försöka besvara hur omfattande fusket är. Hon säger att de som fått uppehållstillstånd på falsk grund ska få det återkallat.

Regeringen har utlovat hårdare tag mot fusk med uppehållstillstånd. Nu rapporterar Expressen att Migrationsverket har fått direktiv om att dra tillbaka felaktigt beviljade uppehållstillstånd.

Bulletin har rapporterat omfattande kring detta och var först med att avslöja omfattningen.

Läs även: Bulletin/Novus: Nio av tio utrikesfödda har semestrat i sitt födelseland

Det gäller särskilt för personer som semestrar i hemländer som de sökt skydd från.

– Det handlar om att identifiera allt fusk, det är ett arbete som varit extremt eftersatt under tidigare regeringar, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

Enligt Malmer är det en del i arbetet att återkalla uppehållstillstånd som har givits på osanna uppgifter:

– Uppdraget är bredare än hemresor, det handlar om att identifiera alla typer av fusk. Det verkar som att det finns ett omfattande fusk med studerande som inte kommer hit för att studera utan för att göra andra saker, säger hon och fortsätter:

– Men det mest iögonenfallande är om svenska folket prioriterar resurser för att ge folk skydd när det sedan visar sig att de inte alls har skyddsbehov. Det tror jag många är upprörda över.

Hon säger att det finns människor som åker tillbaka på semester till sitt hemland relativt kort tid efter det att de beviljats skydd just för att de uppgett att de utsätts för hot i detta land.

– I sådana fall talar mycket för att man inte gett korrekta uppgifter. Då måste det inledas en utredning, ett arbete som har varit extremt eftersatt under tidigare regeringar, säger Maria Malmer Stenergard.

Malmer berättar att Migrationsverket har kommit till samma slutsats i en internrevision. Men hon kan inte redovisa omfattningen av fusket förrän Migrationsverket redovisar sina siffror i juni. Myndigheten fick uppdraget i december.

Malmer berättar också att regeringsunderlaget är eniga i frågan. Hon ser gärna att det blir en politisk debatt i frågan eftersom hon vill att fusk ska stävjas.

Läs även: Skogkär: På semesester i landet de flydde från

Nyhetsredaktionen