Socialdemokraterna och den tidigare S-ministern Anders Ygeman vill att statsminister Ulf Kristersson ber om ursäkt för den migrationspolitik som fördes under Reinfeldts regering. Det får Moderaterna att gå till motattack. ”Ödmjukhet var uppenbarligen inte ett nyårslöfte från Ygeman”, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard i en skriftlig kommentar till Expressen.
Under perioden 2010-2014 var Ulf Kristersson socialförsäkringsminister i regeringen Reinfeldt. Därför borde han nu be om ursäkt och idka självkritik för den migrationspolitik som alliansregeringen förde då. Så lyder budskapet från Socialdemokraterna.
– När Kristersson själv satt i regeringen ökade invandringen snabbare och kraftigare än någonsin, säger partisekreteraren Tobias Baudin (S) vid en pressträff på partihögkvarteret vid Sveavägen 68, enligt Expressen.
I en intervju i december med Expressen medger förre finansministern Anders Borg att alliansregeringen begick ”ett stort misstag” med den frikostiga invandringspolitiken. Inom S efterlyser man nu en liknande självkritik från Sveriges statsminister.
– Var är Ulf Kristerssons självkritik? Hans politiska gärning började med att han ville ha fri invandring. När ska han liksom Anders Borg ta ansvar för det regeringen gjorde och be om ursäkt för det? säger Anders Ygeman enligt samma tidning.
För egen del tycker det socialdemokratiska toppskiktet att man har varit självkritiska. Framför allt i samband med att man nu arbetar med att föra fram en ny politik på området. Ygeman tycker att också Miljöpartiet, som slöt en migrationsöverenskommelse med alliansregeringen 2011, har anledning att rannsaka sig själva.
– Det vore väl bra om de funderade över sin roll också. Men de var med och räddade upp situationen sen. Alla behöver fundera över situationen och sedan ha ett vuxet samtal.
Tidigare tagit avstånd
Ulf Kristersson har flera gånger sagt att han tar avstånd från sina tidigare åsikter om fri invandring och den politik som alliansregeringen förde. I ett Facebookinlägg från 2019 skriver han:
”Den segregation, det utanförskap och den långvarigt okontrollerade invandring som nu driver den grova brottsligheten har naturligtvis inte uppkommit plötsligt. Ansvaret för många års ogenomtänkt politik – och oförmågan att ta itu med problemen – delas av många. Också av mitt parti Moderaterna.”
I en skriftlig kommentar till Expressen angående S-topparnas utspel säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M):
”Ödmjukhet var uppenbarligen inte ett nyårslöfte från Ygeman. I stället fortsätter S historieförfalskning. Den moderatledda regeringen genomför nu – steg för steg – den strama politik som S ofta talar om men inte genomför.”
Hon nämner sedan att nuvarande regering bland annat har åtstramat reglerna gällande familjeåterförening och humanitär skyddsgrund.
”Med allt detta sagt: Vi moderater är ärliga med att vi och många andra partier bär ansvar för den oansvariga invandringspolitik som fördes under många år. Vi har dock lagt om vår politik på riktigt.”
Kritiserade Reinfeldt
Budskapet från Baudin och Ygeman går hand i hand med vad partiledaren Magdalena Andersson gav uttryck för i en tidigare intervju med Expressen. Där menade hon att S traditionellt sett har stått för en stram migrationspolitik men att man under några år blev medryckta i ”samhällsklimatet”.
År 2014 var det emellertid andra tongångar från socialdemokratiskt håll. Då vände sig den dåvarande oppositionsledaren Stefan Löfven mot att Fredrik Reinfeldt nämnde Migrationsverkets krav på utökade medel som ett argument för att strama åt i budgetförhandlingarna.
– Han ställer flyktingar, som flyr för sina liv, mot svensk välfärd och det stör mig, sade han då enligt Expressen.
Våren 2015 hävdade Stefan Löfven, då statsminister, i en intervju med Sydsvenskan att det fanns ”ingen gräns” för hur många flyktingar Sverige kunde ta emot. Senare samma år utropade han ”Mitt Europa bygger inte murar” framför en jublande folksamling.
Men i november samma år, efter ett år kantat av stora migrationsströmmar, ändrades plötsligt budskapet. Då meddelade statsministern att Sveriges mottagande skulle anpassas till ”EU:s miniminivåer”.
En omställning av den kalibern skedde dock aldrig under Löfvens tid som statsminister. Allt som allt beviljades drygt 800 000 uppehållstillstånd under hans tid i Rosenbad. Sedan 2016 till och med maj 2021 utfärdade Sverige 369 819 uppehållstillstånd till asyl- och anhörigmigranter. Det är drygt åtta gånger fler än Danmark som under samma period.
Läs även: Löfvens migrationsfacit: 800 000 uppehållstillstånd
Läs även: Skogkär: Socialdemokraterna sätter sitt hopp tilll den stora lögnen