Facebook noscript imageMardröm för Nyamko Sabuni: 2,5 %
Per Gudmundson
Ledare
Mardröm för Nyamko Sabuni: 2,5 %
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har ett nästan omöjligt uppdrag med bara 2,5 procents stöd i SCB:s partisympatiundersökning. Foto: Henrik Montgomery, TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har ett nästan omöjligt uppdrag med bara 2,5 procents stöd i SCB:s partisympatiundersökning. Foto: Henrik Montgomery, TT

SCB:s stora partisympatiundersökning visar att Liberalerna har backat till 2,5 procent sedan novembermätningen. Förändringen är statistiskt säkerställd. Beskedet är en mardröm för Nyamko Sabuni.

I mars tillkännagav Nyamko Sabuni att Liberalerna skulle utträda ur Januariavtalet och inte gå till val som ett stödparti till Socialdemokraterna. Liberalernas opinionssiffror hade då i mer än ett års tid legat konstant under 4-procentsspärren. Och under det senaste halvåret hade man konsekvent noterats vid 3 procent. Samarbetet med den rödgröna regeringen skulle leda till partiets utplåning. Något måste göras.

Beskedet att L ska gå till val med Moderaternas Ulf Kristersson som statsministerkandidat var nödvändigt. Men troligen inte tillräckligt.

Liberalerna har varit internt splittrade i regeringsfrågan. Samma oeninghet har registrerats bland liberala väljare. Inför beskedet i mars lät Nyamko Sabuni genomföra en mätning av vad partiets väljare tyckte. 50 procent ville högerut. 30 procent ville vänsterut. Ett vägval skulle per definition leda till en avsevärd väljarförlust.

Detta bekräftas nu i SCB:s partisympatiundersökning. Liberalerna backar till 2,5 procent. Förändringen är statistiskt säkerställd. Om det vore val i dag skulle Liberalerna åka ur riksdagen. Och inte bara det. De skulle inte ha en chans.

SCB:s mätning är den mest omfattande av alla återkommande opinionsmätningar, och bygger på 4600 enkätsvar under mätperioden 28 april till 27 maj. Insamlingen har alltså otvetydigt skett efter att Sabunis vägval blivit känt. Det kommer att bli svårt för spinndoktorerna i Liberalernas kansli att hävda att väljarna inte har tagit ställning till beskedet.

Liberalernas hopp står nu till stödröster från moderater. Men det är mest en from förhoppning. Varför skulle en moderat rösta på ett parti som har en historik av att ingå i ett rödgrönt regeringsunderlag? Enligt de senaste analyserna av väljarnas andrahandssympatier föredrar moderater numera Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Liberalerna går ju inte att lita på.

Den statsvetenskapliga forskningen om stödröstningens mekanismer ger heller ingen tröst åt Nyamko Sabuni. Stödröster tenderar att tillfalla partier som både är viktiga för koalitionsbildning och har riksdagsspärren inom räckhåll. Liberalerna klarar inget av kriterierna. Det gamla Folkpartiet vore snarast ett hinder för ett konservativt block, och med hela 1,5 procentenheter till spärren är en stödröst på Liberalerna med all sannolikhet bortkastad.

SCB-mätningen kan vara Liberalernas dödsdom. Men den utfärdades i så fall redan på Jan Björklunds tid. När han gick in i januarisamarbetet och gjorde Liberalerna till stödparti åt Socialdemokraterna undergrävde han förtroendet bland högerväljarna för lång tid framöver. 

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.