Facebook noscript imageMåste bli ett slut på velandet kring Vitryssland
Klas Hjort
Ledare
Måste bli ett slut på velandet kring Vitryssland
Utrikesminister Ann Linde (S) driver en påstått feministisk utrikespolitik. Foto: Simon Rehnström, SvD/TT.
Utrikesminister Ann Linde (S) driver en påstått feministisk utrikespolitik. Foto: Simon Rehnström, SvD/TT.

Att Exportkreditnämnden, EKN, nu inte beviljar krediter till Belarus är bra. Men det väcker frågor om hur väl myndigheten fungerar. EKN uppger att man inte visste hur illa situationen i landet är och att man därför drar tillbaka de bägge offerter som ställdes ut i augusti 2020. I mars i år skall nya uppgifter från oppositionen ha framkommit som gav orsak att göra en ny utvärdering. Tidslinjen övertygar inte, skriver Klas Hjort i en gästledare för Bulletin.

Efter ett val förra sommaren som inte accepteras av omvärlden och som fördöms i relativt hårda ordalag väljer EKN ändå att gå vidare. När det bland annat av SVT rapporteras om både över 1 000 fängslade oppositionella och om dödsfall så väljer EKN ändå att gå vidare. BBC rapporterar om fångar som hotas med våldtäkt om de inte ger lösenord till telefoner eller skriver under erkännanden. Även män hotas att våldtas, med batonger. Rapporterna om våld och övergrepp fortsätter under hösten, vintern och nu i våras. Fortfarande ser inte EKN skäl att ompröva sitt beslut.

I Sverige försöker oppositionen sätta press på den svenska regeringen att avbryta miljardkrediterna till Belarus. Bland annat moderaterna Jan R Andersson och Boriana Åberg ställer skriftliga frågor. Liberalen Fredrik Malm trycker på och flera Sverigedemokrater ställer frågor. Utrikesminister Ann Linde (S) låter handelsministern Anna Hallberg (S) svara – och svaret blir att det inte finns något EU-förbud mot export och att handelspolitiken är viktig för utvecklingen. Övergreppen nämns i förbigående men ministern klappar sig på axeln över att det finns nya instruktioner om hållbarhet och miljö i regleringen av myndigheten.

En kriminell regim som saknar demokratiskt mandat men trots det får miljardlån framstår snarare som förlåten än fördömd.

En kriminell regim som saknar demokratiskt mandat men trots det får miljardlån framstår snarare som förlåten än fördömd. Värt är också att nämna att oppositionen i Belarus bett Ikea att sluta handla i landet eftersom det stärker regimen.

Redan den 1 september, alltså några veckor efter att EKN beslutat om offert, kommer en rapport från FN om över 450 dokumenterade fall av bland annat tortyr och våldtäkt på politiska fångar. Mot slutet av året nås 1 000 dokumenterade fall från Viasna Human Rights Centre. De backas upp av 19 stater inklusive alla nordiska länder – utom Sverige. Tidningarna svämmar över av rapporter. I Sverige öppnas Belarus folkambassad. Fortfarande har omvärldsbevakningen på EKN inte förstått att något är fel. Men av ministern är man instruerad att hålla ett extra öga på miljö och hållbarhet.

Enligt EKN sker under mars kontakter med oppositionen som får tjänstemännen att förstå att situationen är allvarlig. De beslutar att göra en andra granskning som kommer fram till att det inte längre är lämpligt att ge stöd. Man drar tillbaka offerterna. Även om nyhetskonsumtionen är begränsad till text-tv så hade olämpligheten varit uppenbar ett halvår tidigare. Särskilt som både regering och EU underkänt valet.

Två månader tidigare hade hockey-VM flyttats från Belarus. Från Tre kronors håll uttrycks stor glädje eftersom de inser att spelen skulle utnyttjas av diktaturen. Även flera sponsorer till hockey-VM hade villkorat sitt stöd med att det inte fick spelas i Belarus. Hur är det möjligt att hockeylandslaget har bättre insikt i situationen i Vitryssland är EKN?

Och det är väldigt otydligt vad som gäller. När regeringen Löfven tillträdde så skulle Sverige bli det första landet med en feministisk utrikespolitik. Feminismen skulle genomsyra all utrikespolitik. Arkitekten bakom detta var Margot Wallström (S) som tidigare varit FN-kommissarie mot sexuellt våld. Explicit mot sexuellt våld.

Trots att det kommit mängder av rapporter som just rör våldtäkter och hot om våldtäkt så är Wallström och regeringen tysta. Och den myndighet som ingår i den feministiska utrikespolitiken reagerar inte. Inte ens när hot om våldtäkter används för att tvinga fram falska erkännanden.

Wallströms fördömanden av sexuellt våld i Belarus är svåra att hitta.

Sen kommer en kovändning. Krediterna blir inte av. EKN har i sin andra granskning kommit fram till vad som varit känt i två decennier – att Belarus struntar i mänskliga rättigheter och demokrati.

Tråkigt nog så sker det i samband med att Belarus tvingar ner ett passagerarplan och kidnappar en journalist. Från EU och omvärlden kommer nu massiva fördömanden. Att det kommer sanktioner och liknande från EU är uppenbart. Frågan är inte om, utan hur hårt.

Det här är spekulation: EKN förstår utrikespolitik och inser att det dels ser oerhört illa ut att i dag bevilja krediter till Belarus. De inser också att det mycket väl blir sanktioner som kan stoppa krediterna. Så det måste hanteras nu för att rädda ansiktet på regeringen.

Det går att skoja om att regeringen varit naiv i relationen till Belarus. Men det är inte en rolig situation där tusentals har misshandlats eller fängslats. Där internet delvis stängs av för att förhindra medborgare att verka för demokrati. I skrivande stund verkar det som diktaturen skördat ytterligare ett liv. En man, Vitold Ashurka, som råkade dö av hjärtfel efter att han fängslas. Familjen känner inte till någon hjärtsjukdom.

Det måste bli ett slut på velandet kring Vitryssland. Nu. Belarus är en skurkstat och skall behandlas som en sådan.

Klas Hjort är fri skribent.

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.