Facebook noscript imageMigrationsministern imponerad av Danmarks återvändandepolitik
Nyheter
Migrationsministern imponerad av Danmarks återvändandepolitik
Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard i Bryssel. Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard i Bryssel. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard besökte under gårdagen Danmark och den danska hemresemyndigheten som har upprättat ankomstcenter och avresecenter. Stenergard imponerades av landets migrationspolitik.

Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard besökte den danska hemresemyndigheten under gårdagen. Hjemrejsestyrelsen bildades 2020 och är ett danskt initiativ för att effektivisera arbetet med att få utländska medborgare som tar sig till landet och saknar laglig rätt att stanna, att lämna landet.

– Jag är mycket imponerad av det danska arbetet, av hur oerhört strukturerat och målmedvetet man arbetar med det här och hur snabbt man genom lagstiftning och en ny myndighet har lyckats nå ett mycket bättre resultat för frivilligt återvändande, säger hon till TT.

Stenergard tillägger att endast hälften av dem som får avslag på sin asylansökan lämnar Sverige självmant. Men i Danmark lämnar 75 procent av dem som får avslag. Migrationsministern öppnar upp för möjligheten att även Sverige inför en särskild återvändandemyndighet.

– Det viktiga är att man jobbar mycket mer målmedvetet och har mycket mer uppföljning längs med vägen och att man har dedikerade personer som jobbar med det här, säger Malmer Stenergard till nyhetsbyrån.

Tar efter Danmark

Enligt Stenergard är boendeformen en viktig fråga. I Danmark bor de asylsökande i asylboenden och de som nekas asyl får sedan bo på utresecenter. Detta kommer Sverige också att ta efter vilket slogs fast i Tidöavtalet i fjol. Stenergard hoppas att det kan bli realitet redan före nästa val.

– Här har man löpande kontakt och ser till att redan från dag ett informera om att om man får nej så förväntas man återvända till sitt hemland. När man har fått nej skickas man till särskilda avreseboenden och hela samhället sänder tydliga signaler i samma riktning, medan jag ibland kan känna att i Sverige så är vi inte alls lika tydliga.

Eva Singer, asylchefen i frivilligorganisationen Dansk flygtningehjælp, säger att det är svårt att jämföra Sverige och Danmark i återvändandesiffror. De som får ett nej i Danmark brukar ofta söka sig till annat europeiskt land för asyl.

En del återvänder även till sina ursprungsländer och det beror på att Danmark erbjuder integrationspaket som Singer anser spelar en viktig roll i att få det att fungera.

– Det som är positivt i Danmark för dem som får avslag är att de erbjuds rådgivning om vilka möjligheter som finns om de reser tillbaka. De kan få ett litet biståndspaket, som utbetalas via en samarbetspartner, säger Eva Singer.

En vanlig samarbetspartner i detta är till exempel den katolska kyrkans biståndsorganisation Caritas. De hjälper de återvändande i ett år med allt från bidrag till jobb.

Gabriella Mait

Reporter