Nu sätter Migrationsverket omedelbart stopp för alla utvisningar till Afghanistan. I ett pressmeddelande hänvisar man till ett försämrat säkerhetsläge i landet. – Talibanrörelsen har i snabb takt utökat och fortsätter utöka sin territoriella kontroll i landet, skriver Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius i ett pressmeddelandet.
Beslutet gäller med omedelbar verkan och tills vidare.
– Säkerhetsutvecklingen i Afghanistan är oroväckande men också svårbedömd. Talibanrörelsen har i snabb takt utökat och fortsätter utöka sin territoriella kontroll i landet, skriver Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius i ett pressmeddelande.
Myndigheten kommer att följa händelseutvecklingen mycket noga. Utgångspunkten är att personer med utvisnings- eller avvisningsbeslut på sikt ska kunna skickas tillbaka till Afghanistan, skriver Migrationsverket.
I dagsläget berörs cirka 7 000 personer. Redan tidigare har utvisningarna varit stoppade eftersom migranter som ska utvisas har kunnat vägra ett nödvändigt covid-19-test.
Läs även: Vägrar covid-test för att slippa utvisning – nytt problem på Migrationsverket
Även Finland fattade för en vecka sedan beslut om att sluta verkställa ut- och avvisningar till Afghanistan.
fakta
Verkställighetsstopp
Vad innebär ett verkställighetsstopp i praktiken?
Det innebär att Migrationsverket inte kommer att verkställa avvisnings- eller utvisningsbeslut till Afghanistan (sända någon till Afghanistan) så länge som stoppet gäller.
Hur länge gäller beslutet?
Det gäller tillsvidare. Migrationsverket kommer att ta förnyad ställning till verkställigheter till Afghanistan samt situationen i övrigt beroende på händelseutvecklingen.
Om en person har ett lagakraftvunnet beslut behöver denna då ansöka om verkställighetshinder? Eller sker det per automatik?
För att omfattas av verkställighetsstoppet behöver den enskilde inte ansöka om verkställighetshinder. Anser personen i fråga att den förändrade situationen innebär att det finns individuella skäl som kan antas utgöra verkställighetshinder så kan en ansökan lämnas in.
Källa: Migrationsverket