Facebook noscript imageVägrar covid-test för att slippa utvisning – nytt problem på Migrationsverket
Fokus
Vägrar covid-test för att slippa utvisning – nytt problem på Migrationsverket
Människor som har fått utvisningsbeslut och som sitter i Migrationsverkets förvarsenhet vägrar att vaccinera sig eller testa sig för att slippa utvisning. Foto: Adam Wrafter/TT.
Människor som har fått utvisningsbeslut och som sitter i Migrationsverkets förvarsenhet vägrar att vaccinera sig eller testa sig för att slippa utvisning. Foto: Adam Wrafter/TT.

Utvisningsärenden kan ta flera år av arbete att verkställa. Arbete som kan bli helt förgäves om personen som ska utvisas vägrar att vaccinera sig eller testa sig för covid-19. En sektionschef vid Migrationsverkets förvar i Märsta berättar om ett växande problem. ”Varken vi eller polisen kan göra något åt det”, säger han.

Personer som har fått utvisningsbeslut från Sverige utnyttjar nu i allt större utsträckning möjligheten att vägra testa sig för covid-19 för att undvika utvisning. Den uppgiften kommer från en anonym uppgiftslämnare till Bulletin vid ett av Migrationsverkets förvar – uppgifter som bekräftas av en sektionschef på förvaret i Märsta. Förvaret är den plats där människor med utvisningsbeslut uppehåller sig i väntan på utvisning. 

Tommy Harnesk är chef för förvaret i Märsta. Han är medveten om problemet men vill inte uttala sig om omfattningen. 

– I nuläget har vi inga siffror eller statistik över omfattningen. Men jag kan säga att vi eller polisen kan inte göra något åt om de vill testa sig eller inte, säger Tommy Harnesk. 

De flesta mottagarländer, dit de utvisade skickas, har krav om att individen ska uppvisa ett provtagningsbesked som bevisar att den inte bär på covid-19. Många länder har även krav på att man ska vara vaccinerad för att få komma in i landet. 

Är det många som väljer att inte testa sig?

– Ja, det kan man väl sluta sig till. Visst är det så. Både testning och vaccin bygger på frivillighet. Och om mottagarlandet har ett krav om att personen ska vara testad och/eller vaccinerad så går utvisningsbeslutet inte att verkställa. Men någon statistik över detta har vi inte, säger Tommy Harnesk. 

Ett utvisningsbeslut föregås i regel av en mycket stor mängd arbete, i vissa fall kan det ta flera år innan ett beslut kan verkställas. Nästan samtliga fall av utvisningar överklagas, vilket kräver domstolsprövningar av migrationsdomstol. Det kräver många timmar av juridisk kompetens. Sedan behöver Migrationsverket överlägga och komma överens med hemlandet i fråga, samt ordna med flygbolag som kan transportera. Allt detta arbete blir förgäves om personen vägrar testa sig, eller vaccinera sig – och det finns ingen lagstiftning som kan tvinga någon till det. 

Känns det inte hopplöst att inte kunna verkställa beslutet som har tagit så mycket tid och resurser?

– Jag kan bara säga att det sker på frivillig basis och att varken vi eller polisen kan göra något åt det. Och jag vet att detta förekommer. Du får gärna höra av dig till vår presstjänst med detaljerade frågor, säger Tommy Harnesk. 

Bulletin har även talat med en sektionschef på ett annat förvar – förvaret i Kållered i Göteborg, Sara Sjudin. Hon berättar i telefon att de har börjat informera om vaccinering och provtagning, men kan inte ge några siffror på om problemet förekommer. Hon ber mig mejla frågor. En stund senare kommer svaret: ”Du kan kontakta vår presstjänst för snabbare svar, jag sitter i möte heldag”. 

Bulletin kontaktar presstjänsten om att få tala med någon som kan ge uppgifter om hur vanligt förekommande detta är. I skrivande stund har presstjänsten inte återvänt. 

Bulletin har också sökt Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik för en kommentar, men han har ännu inte återkommit. 

TEXT: Henrik Sjögren 

henrik@bulletin.nu