Facebook noscript imageMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik sparkas
Nyheter
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik sparkas
Generaldirektör för Migrationsverket, Mikael Ribbenvik, får sparken. Foto: Paul Wennerholm/TT
Generaldirektör för Migrationsverket, Mikael Ribbenvik, får sparken. Foto: Paul Wennerholm/TT

Under måndagen stod det klart att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik inte får ett förlängt förtroende. Han lämnar sin post den 31 maj efter 27 år på myndigheten. Nyligen avslöjade tidningen Fokus att Migrationsverket brustit allvarligt i sitt uppdrag.

Migrationsverket generaldirektör kommer inte att få förnyat förtroende av regeringen. Den 31 maj gör han sin sista dag på myndigheten. Det meddelade Ribbenvik verkets anställda i ett meddelande på intranätet under måndagen.

Beskedet kommer strax efter att Henrik Sjögren, redaktör på tidningen Fokus, avslöjat hur Migrationsverket brustit på en rad områden – något som av Sjögren beskrivs som närmast ett haveri.

Bland annat tar granskningen upp hur tusentals uppehållstillstånd beviljats på felaktiga grunder, bristfälliga bakgrundskontroller av personal och oförmåga att verkställa utvisningar.

Enligt Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för SD, är Migrationsverket en myndighet som ständigt varit i kris och som tillåtits fortsätta att befinna sig i kris.

– Det som jag ser som extremt allvarligt, vilket framkommer i granskningen, är att en källa på beslutande nivå på Migrationsverket 2021 sagt att ”det är ingen match att infiltrera Migrationsverket”.

Söker ny generaldirektör

Nu söker Regeringskansliet via en annons på hemsidan en ny generaldirektör för myndigheten. Ribbenvik skriver att han fick beskedet för ett tag sedan.

Vem som tar över posten är fortfarande oklart. Enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) sker nu ett paradigmskifte inom svensk migrationspolitik.

– Vi menar att vi går igenom den här stora förändringen samtidigt som hans förordnande löper ut, då är det naturligt att vi har ett nytt ledarskap på myndigheten.

Ribbenvik säger att han själv gärna hade stannat kvar på posten men att det är något man inte kan kräva eller påverka.

– Förordnandet är ju på sex år, det har jag vetat sedan jag tilltädde så det är ingen dramatik i det, säger han till Sveriges Radio.

Mikael Ribbenvik var rättschef 2012 när Migrationsverket fattade beslut om att alla syrier som kom till Sverige skulle få uppehållstillstånd. Ett beslut som kritiserats av flera sakkunniga på migrationsområdet.

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu