Regeringen meddelade i slutet på förra året att nya kärnkraftverk ska byggas i landet, och nu tycks man även vara på väg att svänga i frågan om att bryta uran i Sverige, som har de största fyndigheterna i EU.
I en intervju med SVT meddelade miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att hon och regeringen ställer sig positiva till urangruvor på svensk mark.
– Jag tycker vi behöver det, sedan får vi ser hur vi arbetar med att genomföra det i praktiken, säger miljöministern till SVT.
I början av 2000-talet gavs ett stort antal tillstånd för uranprojektering, och Sverige har EU:s största uranfyndigheter, men idén om att bryta uran stötte på protester, främst med tanke på de miljöproblem som ofta förknippas med utvinningen, men också som ett resultat av allmänt kärnkraftsmotstånd.
Resultatet blev att uranbrytning förbjöds i lag, och den uran som idag används i svenska kärnkraftverk importeras från bland annat Kazakstan och Kanada. Tidigare har endast SD varit för svenska urangruvor, men nu tycks alltså regeringen vara på väg att svänga i frågan.
Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) understryker utöver behovet även att det är bättre att de mineraler som behövs till den gröna omställningen bryts i Sverige där vi har koll på såväl arbetsförhållanden som miljöhänsyn.
– Det är viktigt att man bryter alla de mineraler vi behöver till klimatomställningen med respekt för miljölagar och hur de som bor nära påverkas. Sverige har goda förutsättningar att göra det, säger hon i SVT-intervjun.
Också energi- och näringsminister Ebba Busch uttrycker sig positivt till möjligheten att utvinna den svenska uranet.
– Vi är från regeringens sida öppna för frågan om uranbrytning, absolut. Vi har mycket uran vi kan bryta i Sverige. Historiskt har lönsamheten inte funnits där, men nu kanske det har ändrats, säger hon till tv-kanalen.
Läs även: ”Politisk stabilitet behövs för kärnkraft”