Vetenskap

Vindkraftverk skapar elkaos i Texas

Texasguvernören Greg Abbott skriver på Twitter att Texas elnät inte har skadats, utan att det är de företag som levererar elen som har problem.

16 feb 2021 09:03
Uppdaterad:
16 feb 2021 09:17

Texasguvernören Greg Abbott skriver på Twitter att Texas elnät inte har skadats, utan att det är de företag som levererar elen som har problem.

Fler köldrekord har satts eller väntas sättas inom kort och det ska komma upp till 30 centimeter snö.

President Joe Biden har utlyst nödläge för att frigöra federala resurser till Texas, där man har uppmätt temperaturer på ner till minus 22 grader.

Även delstaterna Kentucky, Mississippi, Alabama, Oregon och Oklahoma har drabbats av kallfronten, liksom de norra delarna av Mexiko.

En rad trafikolyckor har inträffat på grund av isiga vägar. I Houston, Texas, rapporterades det om nära 120 trafikolyckor bara på söndagen, enligt BBC.

Enligt vädertjänsten National Weather Service (NWS) påverkas över 150 miljoner amerikaner av väder- och vägvarningar på grund av kylan. NWS uppger också att flera temperaturrekord gällande lägstanivåer har satts, eller kommer att sättas, under den här köldperioden, rapporterar BBC.

Upp till 30 centimeter snö väntas falla över det område som kallas Southern Plains och som sträcker sig över delar av Texas, Oklahoma och Kansas.

Enligt CNN är det bland annat nedisade vindkrafverk som har bidragit till elkaoset i Texas.

TEXT: TT och Nyhetsredaktionen