Facebook noscript image Moderaterna: Kärnkraften bör utvecklas
Politik
Moderaterna: Kärnkraften bör utvecklas
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson föreslår en omläggning av energipolitiken. Foto: Johan Nilsson/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson föreslår en omläggning av energipolitiken. Foto: Johan Nilsson/TT

Kärnkraften bör utvecklas, främst genom byggandet av små modulära reaktorer, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till Expressen. Tillsammans med andra oppositionspartier vill M göra en fundamental omriktning av energipolitiken från ett mål om att vara förnybar till att vara fossilfri.

”Den här regeringen kan bara enas om att lägga ned kärnkraften. Vi kan enas om att utveckla den,” säger Ulf Kristersson i en intervju till Expressen.

Under de senaste åtta åren när Socialdemokraterna styrt landet, mestadels med Miljöpartiet som koalitionspartner, har fyra tio kärnreaktorer stängts av. Samtliga partier i den blågula oppositionen – M, SD, KD och L – är positivt inställda till kärnkraft.

”Det är en helt unik och ny situation. En fråga som blockerat svensk politik sedan 1980 kan nu få sin lösning,” tillägger Kristersson, som träffat aktörer inom sektorn de senaste veckorna. ”De säger utan undantag att det är lagstiftningen som ligger i vägen. Och förstås den entydiga politiska situationen i Sverige att vi inte vill ha kärnkraften kvar.”

Energiöverenskommelsen som slöts 2016, som Moderaterna och Kristdemokraterna sedan dess lämnat, har som mål att landets energi skall vara 100 procent förnybar 2040. För att kunna utveckla kärnkraften måste detta mål ändras till 100 procent fossilfritt, enligt Kristersson.

Kristersson ser främst små modulära reaktorer, SMR, som en framtida lösning – inte byggandet av större kärnkraftverk som de som är i drift idag.

Läs även: SD: Tillåt ny kärnkraft i hela landet – inte bara i tre kommuner

NATO medlemskap, en tidsfråga

”Sverige kommer att gå med i Nato. Det är jag helt övertygad om. Socialdemokraterna kommer att svänga om Nato”, säger Kristersson under intervjun.

I denna fråga vill Moderaterna se att Sverige och Finland gör en gemensak sak av Natodiskussusionerna om ett fullvärdigt medlemskap. Frågan har blivit alltmer aktuell de senaste veckorna i och med Rysslands stationering av mer än 100 000 soldater längs med Ukrainas gräns.

Avseende framtida regeringspartner, duckar Kristersson frågan och lämnar dörren öppen.

Läs även: Magdalena Andersson säger nej till svensk Natooption: ”Vore mycket olyckligt”

Dorothée Enskog