Sverige förbereder sig för en ökande informationspåverkan från Ryssland de kommande månaderna. En tung påverkanskampanj mot Sverige kan komma väldigt snabbt, varnar generaldirektören för den nya Myndigheten för psykologiskt försvar.
Myndigheten för psykologiskt försvar som inrättades vid årsskiftet har som uppgift att stärka allmänhetens motståndskraft och även identifiera informationspåverkan mot Sverige. Främmande makt identifierar sårbarheter och försöker polarisera den svenska befolkningen.
– Informationspåverkan har generellt ökat sedan 2014. Ett aktuellt exempel är den som riktades mot socialtjänsten förra månaden, säger generaldirektören för myndigheten Henrik Landerholm vid en pressträff om desinformation och påverkanskampanjer mot Sverige.
Rysslands invasion av Ukraina för precis en månad ökar motiven att påverka den svenska opinionen.
– Vi ökar beredskapen och planerar motåtgärder tillsammans med andra, både inom och utanför landets gränser, även om informationspåverkan just nu, något förvånande kan man tycka, inte nämnvärt har ökat [sedan Ukrainakriget bröt ut], fortsätter Landerholm.
Vid pressträffen medverkade även Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
– Rysslands oförsvarliga och oprovocerade invasion av Ukraina får allvarliga konsekvenser för säkerheten for samtliga europeiska länder, även Sverige, sade Morgan Johansson.
– Krigets första offer är sanningen, understryker Johansson.
– Läget kan snabbt förändras. En tung påverkanskampanj mot Sverige, dess befolkning och dess beslutsfattare, kan komma väldigt snabbt. Det finns nya anledningar för främmande makt till att vilja påverka och splittra befolkningen, tillägger Landerholm.
Han nämner migrationsfrågan, frågan om Natosamarbete och frågor som påverkar den egna ekonomin som möjliga mål.
På frågan om hur det kommer sig att ryska påverkanskampanjer knappt ökat den senaste månaden svarar Landerholm att de resurser som brukar användas antagligen används i andra delar av världen just nu.
– En hel del av vad vi sett [de senaste veckorna] har riktats mot ryska medborgare [i Ryssland], samt den rysktalande diasporan i Sverige, säger Landerholm.
Svenskt stöd till ICC i Haag
Det kommer en strid ström av rapporter om pågående krigsförbrytelser i Ukraina. Bland annat beskjuts civila mål som sjukhus, och ryska soldater anklagas för att våldta och döda civila som gömmer sig i sina källare, rapporterar Daily Mail.
Det svenska stödet till den Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag kommer därför att utökas, meddelar justitieministern. Sverige kommer att bidra med två miljoner kronor i stöd och kan komma att skicka experter till domstolen och även till Ukraina för att samla ihop bevismaterial.
– Krigsförbrytare bör sitta i fängelse, inte i palats. [...] Det är viktigt att företrädare för den ryska statsledningen ställs till svars, säger Johansson.
Läs även: Säpo: Ökad risk för spioneri och cyberangrepp