Romska ungdomsförbundet har fått mångmiljonbidrag. Nu visar det sig att det finns mycket stora brister i bland annat redovisningen av pengarna. MUCF som har betalt ut pengarna väljer nu att polisanmäla och anmäla till Ekobrottsmyndigheten.
Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor, MUCF, har i dag polisanmält Romska ungdomsförbundet och dess företrädare, meddelar de i ett pressmeddelande.
MUCF misstänker att Romska ungdomsförbundet genom att lämna oriktiga uppgifter har förmått myndigheten att felaktigt betala ut mycket stora bidrag. Det handlar dels om organisationsbidrag och dels projektbidrag.
Anmälan har gjorts till både Ekobrottsmyndigheten och till polisen. Myndigheten fortsätter också sin utredning av Romska ungdomsförbundet för att se om fler åtgärder behöver vidtas, till exempel krav på återbetalningar.
2022 gjordes en granskning av Romska ungdomsförbundet som identifierade flera brister vilket ledde till att en djupare granskning inleddes. Det rörde sig både om jävsfrågor och brister i bokföring.
Revisionsbyrån KPMG fick i uppdrag att göra en fördjupad granskning av tolv bidrag från 2019 till 2022. MUFC anmälde också organisationens revisor till revisorsinspektionen då det kommit revisionsrapporter som inte var sanningsenliga.
MUFC har också fått ut en polisutredning som gjordes för två år sedan mot Romska ungdomsförbundets ledare. Tidigare har polisen flera gånger avslagit begäran.
”Ett samarbete mellan myndigheterna hade möjliggjort ett snabbare agerande att stoppa utbetalda medel.” skriver MUFC i ett pressmeddelande.
MUFC är väldigt kritiska till den ekonomiska redovisningen och menar att det är omöjligt att fastställa hur pengarna har använts.
”KPMG:s rapport är nu klar och den visar påtagliga brister i den ekonomiska redovisningen och att det inte är möjligt att fastställa om bidragen används till de ändamål som de avser”, skriver de i pressmeddelandet.
Beloppen är mycket stora. Bland annat har myndigheten betalat ut 16 miljoner för att hjälpa flyktingar från Ukraina. DN har rapporterat att det kan röra sig om upp mot 40 miljoner totalt.
Läs även: Är Magdalena Anderssons lotteri verkligen grunden för svensk demokrati