Myndigheten Delmos, som verkar för att minska segregation och som delar lokaler med Södertörns högskola, läggs ner vid årets slut till följd av M-KD-SD-budgeten.
– Det är bra. Vi ser gärna att fler myndigheter läggs ner, säger Cristian Ekström, vd för Skattebetalarnas förening till Bulletin.
Regeringen förbereder ett avvecklande av myndigheten Delmos, delegationen mot segregation. Myndigheten som inrättades 2018 och har 15 anställda, ska vara helt avvecklad den 31 december 2022.
Myndigheten ligger i Flemingsberg i Huddinge kommun, i samma lokaler som Södertörns högskola.
I vårbudgeten för 2022 höjs dock anslaget till myndigheten med drygt tio miljoner – från 18 miljoner till 28 miljoner– då omkostnaderna stiger till följd av avvecklingen.
Bidraget omfördelas
Bidragen på 218 miljoner som skulle förmedlas till Delmos för att minska segregationen 2022 kommer istället att överföras till Socialstyrelsen. Det meddelade integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) vid en pressträff i mars.
– För att behålla kvalitet och kontinuitet i vårt fortsatta arbete för att minska och motverka segregation ser vi nu till att fördela om resurser och uppdrag till andra myndigheter, sa Anders Ygeman.
”Klokt att Delmos läggs ner”
Cristian Ekström är vd för Skattebetalarnas förening. Han välkomnar att myndigheten läggs ner och säger till Bulletin att det är bra att ytterligare kostnader för en institution med en massa administration uteblir.
– Det är dock synd att pengarna omfördelas, samtidigt är det bra att man rensar i myndighetsfloran. Även om samma bidragspengar betalas ut, behöver kostnader för våra myndigheter och dess administration fortsatt diskuteras. I vissa fall bör man även se över att slå ihop myndigheter för att komma till bukt med administrationskostnader.
Slöseriombudsmannen (SlösO) är en del av Skattebetalarnas förening. Slöseriombudsmannen har under en längre tid drivit på att Delmos ska läggas ner.
– Det kan låta bra med en segregationsmyndighet, eftersom det är viktigt att motverka segregationen i samhället. Men det betyder inte att det behövs en separat statlig myndighet för det. Snarare behöver Sverige färre och mer effektiva myndigheter, skriver Slöseriombudsman Josefin Utas i ett pressmeddelande.
Läs även: Studie: Salafister infiltrerar myndigheter och civilsamhälle