Facebook noscript imageNära grönt ljus för ”historiskt” skatteavtal
Ekonomi
Nära grönt ljus för ”historiskt” skatteavtal
Tysklands finansminister Olaf Scholz under helgens G20-möte i Venedig. Foto: Luca Bruno/AP/TT.
Tysklands finansminister Olaf Scholz under helgens G20-möte i Venedig. Foto: Luca Bruno/AP/TT.

Samtliga G20-medlemmar stöder förslaget till ett nytt globalt regelverk för hur stora multinationella bolag ska beskattas, enligt Tysklands finansminister Olaf Scholz.

– I dag ser vi att alla länder som samlats här kommer att stötta den internationella processen i att hitta en väg till minimiskatt, säger Scholz på en pressträff på lördagen i samband med helgens G20-möte i italienska Venedig.

USA:s finansminister Janet Yellen, en av huvudpersonerna under mötet, säger på pressträffen att en global bolagsskatt kommer att gynna samtliga länder och öka världens skatteintäkter.

Läs även: Dani Rodrik: G7:s skatteavtal och hyperglobaliseringens slut

Enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s ekonomer kan den föreslagna minimiskatten på 15 procent öka skatteintäkterna globalt med cirka 150 miljarder dollar.

Förslaget fick stöd på ett G7-möte tidigare i år och skulle innebära ett golv på 15 procent i bolagsskatt – det vill säga över nivåer i länder som Irland, som i dag lockar till sig stora multinationella företag tack vare en lägre bolagsskatt än de flesta andra länder.

Enligt diplomatkällor är förhoppningen att en slutlig uppgörelse kan klubbas i höst. Under lördagens pressträff uppger Janet Yellen att de tvivel som vissa länder – däribland Irland – kan tänkas ha ska adresseras vid ett nytt G20-möte i oktober.

Läs även: G7 enigt – ett steg närmare global bolagsskatt

Därefter väntas de nya skattereglerna ta omkring två år att få på plats.

Helgens möte i Venedig är det första fysiska mötet mellan G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer sedan pandemin bröt ut.

TT Nyheter