Svenska politiker har svårt att förstå att dålig politik kan ge katastrofala resultat. Dagens debattör Magnus Lagerkvist har arbetat med Nordens stora energibolag, och går igenom de beslut och de attityder som gett oss de skenande elpriserna.
Den energikris vi sett de senaste veckorna är politiskt skapad. Att dåliga politiska beslut kan ställa till det på allvar finns allt för många exempel på. Uruguay kallades tidigare Latinamerikas Schweiz, innan politisk turbulens sänkte landets goda rykte bland investerare. De gamla kommuniststaterna liksom åtskilliga afrikanska stater som Zimbabwe, men även södra Italien, den amerikanska Mellanvästern och andra områden har fått sina möjligheter saboterade av dålig politik.
Läs även: Gustavsson: Elpriserna lär sänka Socialdemokraterna – bara vänta
I Sverige har vi känt oss befriade från detta. ”Vi har ju vetat mycket bättre.”
Vi har utökat biståndet och vi är det land som relativt sett betalar mest netto till EU. Margot Wallström har inte gjort mycket gott för Sverige, men hon sa en sak när hon kom hem från EU som visade på en insikt. På frågorna om EU-tiden svarade hon bland annat att:
”Jag hatar när någon börjar med att säga `you know in Sweden we have a system´, och jag vill aldrig höra det igen.”
Den attityd Wallström kritiserade har varit attityden i det politiska systemet och bland de naiva EU-parlamentarikerna från Sverige. Vi i Sverige är helt enkelt bäst. Bara alla andra gjorde som vi gör i Sverige så skulle världen bli fantastisk.
Vi har helt tappat insikten att det politiska systemet kan ödelägga ett land och naturligtvis allra minst att det skulle kunna ske i Sverige. Nu är vi inne i en process där detta är på väg.
Läs även: Elpriset steg över 500 procent för villor med direktvärme i elprisområde 3
Den nuvarande energikrisen beror i huvudsak på:
- Vi har stängt ner och fortsätter att stänga ner kärnkraften. Riksdagen fick en chock när den beslöt att kärnkraften skulle stängas 2025, varvid aktörerna började stänga sina kärnkraftverk omedelbart. Varför? Man hade helt enkelt ingen förståelse för konsekvenserna av sina andra beslut rörande kärnkraft. Kärnkraftverken måste enligt tidigare beslut genomgå omfattande inspektioner var tionde år, som kostar flera miljarder var gång. Vidare har man kontroller däremellan. Om man inte kan ha långa avskrivningstider om cirka 25 år, så lönar sig inte verksamheten.
- Vindkraften har subventionerats med 11,4 miljarder bara sedan 2016 och den har aldrig varit lönsam. När det är som kallast eller som varmast blåser det normalt inte alls, eller blåser bara lite. Verkningsgraden över året är cirka 20 procent på den installerade basen.
- Vattenkraften får inte byggas ut. Även den småskaliga vattenkraften förhindras att byggas ut av de ”Gröna Khmererna” på länsstyrelserna – alltså av de tjänstemän som också är miljöpartister. Naturvårdsverket ger Älvräddarna pengar så att de kan anställa advokater som åker riket runt i rättssystemet för att stoppa utbyggnad.
- Vattenkraften är mer än dubbelt så tillgänglig som vindkraften och i många fall magasinerbar.
- Solceller subventioneras trots att de är ineffektiva i vårt klimat och står för en nullitet av vår energiförsörjning.
- Distributionskapaciteten mellan norra Sverige och södra Sverige är undermålig och borde byggts ut för länge sedan. Det vet alla som arbetar med dessa frågor.
- Thorium-teknik, som är billig, säker och där vi har råvaran i Sverige och Norge, känner man inte till. Kina och Indien satsar stort på detta.
Allt detta kommer att ta lång tid att reparera. Men det viktigaste är att mycket av hindren sitter i att politiken inte begriper sig på hur saker genomförs. Mycket går att åtgärda genom att tömma länsstyrelserna på dessa handläggare, koppla bort domstolarna och överlämna all tillståndsprövning till exempelvis Energimyndigheten. Lagstiftningen är i huvudsak bra.
Läs även: Debatt: Grön omställning kräver kärnkraft
Driver man en politik som går ut på att:
- Stoppa kärnkraften för att den är farlig.
- Stoppa vattenkraftutbyggnaden för att rädda fiskarna och sportfiskarna.
- Starkt subventionera vind- och solkraft som inte fungerar när vi som mest behöver den.
- Inte bygga ut och/eller underhålla distributionskapacitet, varken nationellt eller lokalt.
Ja, då får vi en kris som varar länge. Det skall bli intressant att se hur detta kommer att påverka det politiska systemet. Det kommer att bli turbulent och BNP kommer att gå ner.
Magnus Lagerkvist
CEO & Founder Lagerkvist & Partners
Har arbetat åt de flesta stora energibolag i Norden och många stora i Europa