Facebook noscript imageNederländerna drar in bidrag till Islamic Relief
Fokus
Nederländerna drar in bidrag till Islamic Relief
Sida väntas blir den enskilt största bidragsgivaren till Islamic Relief Worldwide när det nya avtalet tecknas. Jessica Gow/TT.
Sida väntas blir den enskilt största bidragsgivaren till Islamic Relief Worldwide när det nya avtalet tecknas. Jessica Gow/TT.

Regeringen i Nederländerna drar in sin finansiering av den omstridda biståndsorganisationen Islamic Relief Worldwide (IRW). I november gjorde den tyska regeringen samma sak och hänvisade till IRW:s ”tydliga personliga kopplingar till Muslimska brödraskapet”. Det svenska biståndsorganet Sidas avtal med IRW går ut i februari och under våren fattas beslut om eventuell förlängning, där Sida i så fall kan komma att bli organisationens enskilt största bidragsgivare.

Nederländernas biståndsminister Sigrid Kaag meddelade under tisdagen att samarbetet upphör och att Islamic Reliefs bidragsansökan för det kommande året avslås. I USA gjorde utrikesdepartementets särskilda sändebud för att övervaka och bekämpa antisemitism ett skarpt uttalande den 30 december och fördömde ”de väldokumenterade antisemitiska attityderna och uttalandena som gjorts av ledningen hos IRW”. Antisemitismen och glorifierandet av våld beskrevs som ”grova och skrämmande” och uttalandet avslutades med en uppmaning till samtliga departement att se över sina kontakter med IRW.    

Antisemitiskt material

Den aktuella kontroversen kring Islamic Relief blossade upp i augusti när brittiska The Times avslöjade att ledande företrädare för den Birmingham-baserade biståndsorganisationen hade lagt ut antisemitiskt material på nätet och hyllat terroristattacker mot Israel. Ett uttalat stöd för palestinska Hamas följdes av uttalanden om Egyptens president som ”judarnas hallickson” och israeliska myndigheter som ”barnbarn till apor och grisar”. Hela styrelsen avgick och verksamheten ifrågasattes.

I Norge lämnade två personer ledningen för Islamic Relief Norway efter att ha uttryckt sig på liknande sätt på Facebook. I Tyskland betraktas IRW av regeringen som knuten till Muslimska brödraskapet och all finansiering upphör nu. En avgörande händelse var när det i somras uppdagades att IRW:s chef på sociala medier hade beskrivit terroriststämplade Hamas ledning som förebilder som lyssnade till Muslimska brödraskapets ”heliga kallelse”.

Över 2 000 anställda

Islamic Relief Worldwide har mer än 2 000 anställda på 40 kontor runtom i världen. Svenska Sidas stöd till IRW har successivt ökat från 19 miljoner år 2010 till nästan 122 miljoner i fjol. Totalt under den här perioden har 761 miljoner betalats ut.

Svenska Lamia Elmri sitter i huvudorganisationens styrelse och var fram till i somras också dess ordförande. Hon avgick tillsammans med övriga ledamöter i augusti, men återkom dagen efter i rollen som vice ordförande. Hon leder Islamic Relief Sverige och är verksamhetschef hos studieförbundet Ibn Rushd. Islamic Relief Sverige grundades av Islamiska Förbundet i Sverige, IFiS, som betraktas som en del av Muslimska brödraskapet.

Det gällande avtalet löper ut den 28 februari och Sida inväntar nu svar från pågående utredningar innan beslut om förlängning kan fattas.

TEXT: Lars Åberg

Lars Åberg

Lars Åberg är senior reporter på Bulletin. Han har tidigare varit reporter på bl a Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Sveriges Radio och Sveriges Television, och kulturskribent i Göteborgs-Posten och Sydsvenskan. Åberg har också skrivit ett 25-tal böcker, bl a flera reportageböcker från USA och en trilogi om hur migrationen påverkat Sverige.