Flera medier rapporterade om att svenska kräftor kan bli förbjudna efter nyår. Men skrapar man på ytan så finns ingen risk för ett generellt förbud. Däremot fanns ett bra tillfälle för Naturskyddsföreningen att få publicitet.
Häromdagen kom ett larm i flera svenska medier – svenska kräftor får inte längre säljas. Det verkade vara en märklig nyhet där den enda källan var Naturskyddsföreningen. Ingen från regeringen uttalade sig eller efterfrågades. Varför var det så?
Bland annat TV4 larmade. De skrev: ”Svenska kräftor kan stoppas från försäljning nästa sommar. Anledningen är att de har så höga halter av miljögiftet pfas att de riskerar att inte klara EU:s nya gränsvärden som presenteras i dagarna.”
Utländska kräftor var säkrare, så maträtten var inte hotad, utan svenska kräftor var det. Det visar sig att det är tre paket kräftor som testats. Naturskyddsföreningen har sen kört ut det och ett pressmeddelande har spridits. En glidning sker där Naturskyddsföreningen medger att det rör vissa sjöar och inte alla kräftor, som större medier rapporterade om. Men de smyger in de där formuleringarna som senare större medier sprider. Som: ”Att svenska kräftor inte kommer att gå att sälja är ytterligare ett bevis på att det är bråttom att minska pfas-halterna, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter hos Naturskyddsföreningen.” Svenska kräftor – en generell, svepande och hotfull formulering som sedan tas upp av annan media.
Det är ganska vanligt. Organisationer som Naturskyddsföreningen uppfattas som experter och opartiska och sällan dubbelkollas det med de riktiga experterna. I det här fallet Livsmedelsverket.
Här finns den verkliga nyheten. Livsmedelsverkets experter bekräftar allt kring pfas och att det finns gränsvärden. De vet att det är få paket som testas. Framför allt kan de ge den hela och sakliga bilden. Kräftor kommer inte att förbjudas generellt, inte ens från hela sjöar. I stället kommer ansvaret att ligga på producenten, möjligen kommer vissa mindre sjöar att behandlas som helhet, men det stora ansvaret blir som med annan mat producentens.
En nyhet om att kräftor generellt riskerar att förbjudas finns inte. Det är en okritiskt spridd bild från en intresseorganisation. I stället finns gränsvärden som producenter måste förhålla sig till. Det är en stor skillnad, och något som större medier borde kollat upp.
Men också en viktig del av detta är att förbudet mot pfas inte bara gäller kräftor utan en lång rad födoämnen som ägg, mjölk och annat. Men det kommer inte märkliga larm kring det eftersom det inte ger samma skräckrubriker. I stället väljer lobbyisterna en maträtt som ger uppmärksamhet och media skickar inte bara vidare utan förstärker budskapet.