Facebook noscript imageNew Yorks guvernör anklagas för att mörklägga dödsfall på äldreboenden
Fokus
New Yorks guvernör anklagas för att mörklägga dödsfall på äldreboenden
New Yorks guvernör, demokraten Andrew Cuomo. Foto: Seth Wenig.
New Yorks guvernör, demokraten Andrew Cuomo. Foto: Seth Wenig.

Demokraten Andrew Cuomo utelämnade 40 procent av coronadödsfallen på äldreboenden ur statistiken, och medger att administrationen borde ha skött informationen om pandemin bättre.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo har mötts av skarp kritik det gångna året. Trots strikta regler och en total nedstängning i våras har pandemin skördat över 40 000 dödsoffer i delstaten, vilket gör den till en av USA:s delstater med högst coronadödlighet. Framför allt har kritiken gällt hans beslut för äldreboenden, som i mars förra året beordrades att ta emot covid-19-positiva patienter.

– Ordern gjorde en redan svår situation nästan omöjlig, sade Chris Laxton, chef för yrkesorganisationen Society for Post-Acute and Long-Term Care Medicine, till Associated Press i maj.

Guvernören Andrew Cuomo, som är demokrat, avfärdade länge kritiken som partipolitiska angrepp från republikanerna. Den 28 januari blev det dock tydligt att även demokrater är missnöjda med hans agerande. Då publicerade New Yorks attorney general (en kombination av justitieminister och högsta åklagare) Letitia James en rapport som visade att Cuomos administration har uteslutit tusentals dödsfall på äldreboenden ur de officiella siffrorna.

3 800 dödsfall räknades bort

Bara några timmar senare bekräftades James uppgifter, när delstatens hälsodepartement publicerade nya siffror för dödsfall på äldreboenden. Mer än 3 800 nya dödsfall syntes plötsligt i statistiken, som tidigare hade räknats bort eftersom personerna visserligen hade bott på äldreboenden och dött i covid-19 – men själva dödsfallet hade ägt rum på ett sjukhus. 

När de inkluderades steg antalet dödsfall relaterade till äldreboenden till 12 743, en ökning med över 40 procent, rapporterade New York Times. Enligt James rapport borde den nya siffran ha varit hela 50 procent högre.

Sedan avslöjandet har dödsfallen fortsatt att stiga, och är nu nästan 15 000, enligt CNN.

De 3 800 dödsfallen ingick fortfarande i den övergripande statistiken för delstaten, men att de hade uteslutits ur statistiken för just äldreboenden tolkades av Cuomos kritiker som ett försök att tona ner problemet med smittspridning bland äldre.

– Det här är nu mer än en äldreboendeskandal. Det är en massiv korruptions- och mörkläggningsskandal, sade den republikanska kongressledamoten Elise Stefanik.

Enligt hälsodepartementets chef Howard Zucker har det hela tiden varit tydligt att statistiken över dödsfall vid äldreboenden inte omfattar dödsfall utanför anläggningen.

– Formuleringen ”räkna bort” [undercount, övers. anm.] implicerar att det finns fler dödsfall totalt än vad som har rapporterats. Det är faktamässigt fel, sade han.

”Vi frös till”

I mitten av februari kom ett nytt avslöjande, som gav vid handen att Cuomos administration avsiktligt undanhållit information. I ett videosamtal med partikamrater i Demokraterna bad Melissa DeRosa, en av delstatens högsta tjänstemän, om ursäkt för att ha undanhållit sina partikamrater information om antalet dödsfall på äldreboenden, rapporterade New York Post.

Orsaken var, enligt DeRosa, att Cuomos kansli var rädda för en federal undersökning. När det amerikanska justitiedepartementet efterfrågade information ”frös vi till”, sade DeRosa.

– Vi var i en position där vi inte var säkra på om det vi ger till justitiedepartementet, eller det vi ger till er [demokraterna i delstatskongressen], det vi börjar säga, skulle komma att användas emot oss.

DeRosa hänvisade till den dåvarande presidenten Donald Trumps uttalanden på Twitter, där han skrev att demokratiska guvernörer var ansvariga för de dödsfall som ägde rum på äldreboenden runt om i demokratiska delstater. Dessutom, sade DeRosa, ”uppmanade han justitiedepartementet att genomföra en undersökning av oss”. Någon formell undersökning blev dock inte av.

Efter att hennes uttalanden hade läckt ut sade DeRosa att hennes ursäkt till partikamraterna helt enkelt hade handlat om att de fått information senare än det var tänkt, eftersom Cuomos administration behövde prioritera de federala myndigheterna, skriver New York Times.

”Lärdomar om ledarskap”

Andrew Cuomo har under sin karriär strävat efter att porträttera sig själv som en kompetent organisatör med fakta på bordet. I början av pandemin höll han dagliga presskonferenser där han informerade om utvecklingen, och innan pandemin hade hunnit gå över publicerade han en bok om sin insats och vilka lärdomar andra kan dra från den, American Crisis: Leadership Lessons from the Covid-19 Pandemic.

Nu talar folkvalda från både Demokraterna och Republikanerna om att dra in de extra maktbefogenheter han tillfälligt beviljades för att hantera pandemin, rapporterar New York Times.

En av kritikerna inom Cuomos eget parti är Ron Kim, kongressledamot i staten New York. Han deltog i videosamtalet med DeRosa, och sade efteråt till New York Post att hennes uttalanden fick det att låta ”som att de erkände att de försökte undvika förekomsten av belastande bevis som kan ge administrationen eller [hälsodepartementet] vidare problem med [det federala] justitiedepartementet”.

– Det är så jag uppfattar deras resonemang kring varför de inte kunde dela med sig av datan i realtid, sade Kim.

– De behövde först försäkra sig om att delstaten var skyddad från en federal undersökning.

Cuomo besvarade enligt New York Times detta med ett sent telefonsamtal till Kim, som inleddes med orden ”Är du en hederlig man?” och fortsatte med en tio minuter lång utskällning. Veckan därpå utnyttjade Cuomo en presskonferens till att anklaga Kim för oetiskt beteende i samband med en reform av lagstiftningen för nagelsalonger.

”Ett misstag”

Den 15 februari gjorde Cuomo ett delvis självkritiskt uttalande, då han medgav att den bristande transparensen angående dödsfall på äldreboenden var ett misstag. I likhet med DeRosa menade han att orsaken var att justitiedepartementets förfrågan om information gick före. Han ville dock inte be om ursäkt för något, skriver New York Times.

– Be om ursäkt? Kolla, jag har upprepade gånger sagt att vi gjorde ett misstag, sade han.

Genom att inte komma med information om situationen på äldreboenden tillräckligt snabbt skapades ett tomrum, menar Cuomo. Tomrummet fylldes i stället med ”skepsis, cynism och smärta”.

– Siffrorna för totala dödsfall var alltid korrekta, ingenting gömdes från någon, men vi skapade detta tomrum. Och det skapade smärta. Och jag känner mig väldigt dålig när jag tänker på det, sade han.

Att döma av en opinionsundersökning som publicerades i måndags har Cuomo tagit skada av skandalerna. Andelen som anser att han gör ett bra jobb har minskat med sex procentenheter, rapporterar The Hill. Ändå är han mer populär i dag än vid pandemins början.

Text: Bulletin/Nyhetsredaktionen

Nyhetsredaktionen